Реклама / Ads
17| 10429 |07.10.2020 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Лидия Шулева разкри проблемите с доходите и пенсионната система

.
Лидия Шулева
Нещата вече са такива, че дори средните доходи не са достатъчни за една издръжка. Необходимост от детски надбавки имат хората с много ниски и средни доходи. Богатите българи нямат нужда от тях. Това мнение изрази бившият социален министър Лидия Шулева.
 

Тя смята, че трябва добре да се помисли как да се действа и спрямо пенсиите.


„Факторите, които влияят на парите във втория пенсионен стълб са прекалено много. От една страна тези капиталови схеми се правят за дълъг период от време – обикновено 40 години, колкото е трудовият стаж. Когато е въвеждана тази система се е смятало, че 20 години са добър срок, но се оказа, че те са белязани от две кризи и срокът не е достатъчен да се компенсират неравномерностите в доходността, която се получава", обясни тя.


Шулева прогнозира, че при втория стълб ще се получат за първата кохорта по-ниски пенсии.


Трудно ще се осъществи доплащане от държавата, предполага още тя.


"Капиталовите схеми означават пари, които са там, но когато парите ги няма, а тях ги няма заради това, че вноската е много ниска, те няма откъде да дойдат. Наистина не трябва да се постулира нещо, което е било преди 20 г., да се постулира днес. Повдигат се минималните пенсии, но в момента средните пенсии са 30% от осигурителния доход. Това смачкване на средните пенсии е изключително голям проблем, за който не се говори", коментира още Лидия Шулева.


"Има едно решение пенсията от НОИ да бъде намалена с 20%, което е несправедливо. Това намаление засяга целия период на осигурителен стаж, тези хора ги ощетяват за половината от времето, в което са внасяли пълна вноска. Пенсията, която хората получават от НОИ, се формира от 33% субсидия на държавата. Така държавата участва като осигурител. Когато се изчислява този процент, тази субсидия се премахва и изведнъж тези хора, родени след 1959 г. се ощетяват от тази вноска на държавата", обясни също бившият социален министър.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 7669 |21.09.2020 Разкриха световна банкова афера . 0| 4843 |11.03.2019 ЕК разкри картел при доставката на авточасти за ”Фолксваген” и БМВ . 1| 7227 |04.10.2017 Разкриват 5000 работни места в Банско за сезона . 0| 10027 |11.04.2017 Мария Силвестър разкрива тайната на младостта

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads