Реклама / Ads
3| 5630 |09.03.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Moody's: Переспективата за българските банки - негативна

.
Източник: Вяра Йовева
Перспективата пред банковата система в България е повече "негативна" и това се дължи преди всичко на рецесията в страната върху качеството на кредитите и печалбите на български банки. Това е мнението на експерти от рейтинговата агенция Moody's, цитирано от Finchannel.com.
 

Негативната перспектива, която агенцията дава на банковата система у нас, изразява прогнозата на агенцията за развитието на базовите кредитни условия в сектора през следващите 12 до 18 месеца.

В публикуваната информация не са представени прогнози за повишаване или понижаване на кредитния рейтинг, отбелязва изданието.

От рейтинговата агенция отбелязват, че от края на 2008 г. кредитната активност е започнала да забавя значително своето темпо, заради занижаващата се икономическа активност, по-суровите условия определени от банките, както и заради общата конюнктура на местните и международните пазари. Това заяви Елена Панайоту, която е автор на доклада.

Рязкото влошаване на условията в българската икономика през 2009 г. е проникнало в банковата система и Moody's очаква, че отрицателните тенденции, които се отчитаха в качеството на банковите активи и ниската рентабилност от 2009 г., ще продължат през идните 12 до 18 месеца.

"Признаваме, че банковата система остава достатъчно рентабилна и има силни капиталови буфери, създадени в периода на добри макроикономически условия благодарение на предпазливата регулация, провеждана от Българската народна банка. Поради тази причина по-големите и с по-висок рейтинг банки обикновено имат силни капиталови равнища и голям капацитет за поемане на загуби", посочва Панайоту.

Обемът на лошите кредити в банковата система през 2009 г. обаче е нараснал бързо, което е довело до големи разходи за покриването им и е намалило печалбите на повечето банки.

Големият дял на банките, които имат чуждестранни собственици е оказал значителна роля в последните години в подобряване на обслужването и качеството на продуктите. Това е довело и до подобряване на системите за мениджмънт на риска и процедурите за неговото изпълнение.

От Moody's отбелязват, че настоящото икономическо забавяне ще продължи да подлага на тест именно тези системи за контрол на риска.

Макар, че банките-майки се очаква да продължат присъствието си на българския пазар, през 2010 г. подкрепата, която ще оказват на своите подразделения ще бъде ограничена, заради трудностите, които изпитват повечето от тях на основните си пазари. От агенцията посочват, че рисковата премия най-вероятно ще остане висока.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 6855 |01.03.2010 Гръцката хиперкриза и българските интереси . 2| 4895 |22.01.2010 Ив.Искров: Разбихме три мита за българските пари . 3| 6062 |03.12.2009 Няма промяна на кредитния рейтинг на българските банки . 1| 5393 |30.11.2009 Норвегия спонсорира проект за българските води

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads