Реклама / Ads
0| 5702 |29.06.2007 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

МВФ пак ни се скара, този път заради корпоративния данък

.
Според МВФ 2007-ма година не е била точното време за намаляване на корпоративния данък до 10% с цел засилване на конкурентоспособността на българската икономика.Това се казва в доклад на анализаторската компания Oxford Business Group относно развитието на икономиката на страната ни.
 
Международните експерти заявяват, че бюджета на страната за 2007 г. ще бъде натоварен от една страната от плащанията към бюджета на ЕС, а от друга частният сектор би бил добър източник на средства за хазната поради своя продължаващ растеж и развитие, съобщава Money.

Отлагането на снижаването на корпоративната ставка не би навредило много на икономиката на България, тъй като 15%-то предишно ниво е било също така примамливо за повечето инвеститори, коментират още експертите от МВФ.

По техните думи корпоративните данъци не са толкова важни за инвеститорите за разлика от други фактори, за които обаче се изисква отделянето на значителни публични разходи, за които пък са нужни респективно данъчни приходи.

Международният валутен фонд прогнозира брутният вътрешен продукт на България да надмине 6% до края на тази година. Преките чуждестранни инвестиции ще останат ключовият фактор и двигател за икономически растеж, докато понижаващата се безработица ще продължи да подкрепя позитивния тренд на развитие на българската икономика, коментират експертите от МВФ.

От международната финансова организация заявиха, че планираният растеж на икономиката на страната ще върви съгласно прогнозирания от правителството над 6% ръст през следващите няколко години, като в същото време ще продължи и процесът на намаляване на инфлацията.

МВФ прогнозира инфлацията да достигне 4.6% до края на годината, след като през изминалата година е била 7.4%.

Според финансовите експерти от фонда дефицитът по текущата сметка остава основият проблем за България, към чието редуциране трябва да се насочат основните усилия на правителството.

МВФ предвижда дефицитът да набъбне до 16.6% от БВП към края на годината, след като ръстът на износа продължава значително да изостава спрямо увеличението на вносните продукти в страната. Продължаващото нарастване на дефицита може да окаже негативно влияние и външни шокове за българската икономика. "ФН"

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5888 |29.06.2007 Странджа вече не е защитена територия . 0| 5706 |29.06.2007 Златни пясъци става на 50 години . 0| 5547 |28.06.2007 Яхтена треска обхвана българите . 1| 5839 |27.06.2007 Подредиха в класация най-опасните за туристите страни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads