Реклама / Ads
1| 5859 |27.06.2007 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Подредиха в класация най-опасните за туристите страни

.
Тайланд е най-опасната за туристите страна. Това показват резултатите от изследване, проведено от британската застрахователна компания Norwich Union Travel Insurance на базата на 60 000 застрахователни искове през 2006 г. След това в статистиката са страните от Карибския басейн и Южна Африка.
 

Застрахователните агенти твърдят, че именно в Тайланд туристите най-често страдат от хранително натравяне, попадат в аварии или стават жертва на кражба. Движението в тази държава е от лявата страна, което също крие големи опасности за част от чужденците. Практически липсват всякакви правила за движение по улиците, а мотористите, които наброяват повече от 12 милиона, създават пълен хаос, съобщават от застрахователната компания, цитирана от ВВС.

  Според изнесената статистика, повече от 17 000 души всяка година загиват при пътно-транспортни произшествия по вина на мотористите, пияните шофьори и превишената скорост. В страната непрекъснато нараства и броят на терористичните актове и сексуалните престъпления.

Страните от Карибския басейн пък са противопоказни за тези, които страдат от алергии, особено в резултат ог ухапване на насекоми. Именно в този регион има най- много различни отровни пълзящи и летящи насекоми. Тук са регистрирани и най-много случаи на нападания на хищни морски обитатели върху хора, които се къпят или занимават с гмуркане.

Istanbul_Bazaar1.jpg Посетителите на Южна Африка са заплашени от заразяване с малария или други паразити, проникващи в организма при къпане в местните води. Тук туристите са застрашени и от грабежи. Затова застрахователите препоръчват имуществото ви да бъде застраховано, а самостоятелните пътувания без местен придружител да се избягват.

В класацията за Европа се откроява Австрия, където са регистрирани най-много случаи на травми - последствие от карането на ски. За най-безопасни страни са признати Белгия, Холандия, Франция и Германия, а несъмнен лидер е Ирландия.

Чехия е страната, нареждаща се на първо място по джобни кражби. През последните два летни сезона туристическите агенции информират турситите и за опасността от заразяване с кърлежен енцефалит. Това е особено актуално във връзка с откриването на много нови горски туристически маршрути. Египет е посочен с многобройните произшествия с туристически автобуси и многото жертви по пътищата. Много са и инцидентите с гмуркащите се любители на морското дъно. В Турция освен опасността от пътно-транспортно произшествие, най-честа опасност за туристите са стомашно-чревните разстройства (от 20% до 40% според различните оценки). В страните от Далечния Изток - най-вече Китай, най-сериозна заплаха за здравето на чужденците е зле приготвената храна, най-често от морски продукти. Напълно е възможно заразяването с т.н. "гуанчжоуски кръгли червеи", което става при употребата на сурови и екзотични морски продукти, предупреждават британските застрахователи. Не по-малко опасна страна за туристите е и Русия, особено за тези, които не познават суровата реалност на руския бит и провинциалните хотели. "Гарите и метрото са местата, където лесно можете да се лишите от своя портфейл, паспорт или фотокамера. Транспортът е нередовен и несигурен, а храната - често с неустановено качество". "ФН"

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6209 |06.06.2007 Нови маршрути за туристите в Триград . 0| 4663 |13.05.2007 И това лято туристите ще газят вар и кал по морето . 0| 5161 |13.05.2007 И това лято туристите ще газят вар и кал по морето . 0| 5733 |16.05.2007 Анелия Крушкова, председател на ДАТ: Всяка нестабилност в България отблъсква туристите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads