Реклама / Ads
0| 5043 |14.11.2007 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Над 50 на сто от сайтовете за самолетни билети правят измами

.
Нарушаване правата на потребителите е установено в над 200 сайтове за продажба на самолетни билети по интернет. Това каза на пресконференция в Брюксел еврокомисарят по защита на потребителите Меглена Кунева.
 

Проверени са общо 447 сайтове, което означава, че над 50 на сто са били с проблеми. Нарушенията, които са установени са били от различно естество: например оферти за билети със скрити допълнителни такси и допълнителни плащания по тях. Установено е било нарушение, при което на първа страница на билета са написани едни суми, а  на следващите цената е била със 100 евро повече. Освен това някои страници предоставят информацията си на чужд език. Подвеждащите цени обаче са най- основният проблем.

„Ние направихме пакет от 20 мерки, които да подкрепят потребителите в общия пазар”, каза още Кунева.

15 страни членки са се присъединили към акцията за проверка на сайтовете, които продават билети. В разследване срещу подвеждащата реклама и некоректните практики в интернет страниците за продажба на самолетни билети са се включили националните правоприлагащи органи на Австрия, Белгия, България, Гърция, Дания, Естония, Испания, Италия, Кипър, Литва, Малта, Португалия, Финландия, Франция, Швеция и Норвегия.

Проверяващите са се фокусирали върху няколко области – ясно определяне на цените,  допълнителните такси, всички такси за кредитни карти, които не са ясни. Допълнителната застраховка, която се налага на потребителя, а не е по негов избор, трябва да бъде написана на езика на потребителя.

Ако потребителите ползват едни прозрачни условия, честно разпределяне на благата, то тогава нещата ще са съвсем други. Тези неща обаче не са предложени и има едно изкривяване на условията.

Имената на компаниите няма да бъдат публикувани, тъй като те имат право на отговор, който трябва да бъде даден в рамките на три-четири месеца. След което те ще бъдат разследвани. „Не трябва да се толерират компании, които подвеждат. Тези които са взели мерки, аз няма да се поколебая да ги назова директно, ще спомена и тези, които действат добре. Трябва да се даде време на фирмите да се поправят, но то е ограничено”, каза още еврокомисар Кунева. В много от страните е планирано да бъдат направени такива инспекции, още преди ние да започнем тази проверка, добави  тя.

Даниела Георгиева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5663 |14.11.2007 Половината от сайтовете за самолетни билети правят измами . 0| 7433 |14.11.2007 Последен писък на модата в ските подлуди феновете . 0| 5152 |14.11.2007 Над 10 на сто ръст на туристите от Великобритания тази зима . 0| 5182 |14.11.2007 Над 10 на сто ръст на туристите от Великобритания тази зима

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads