Реклама / Ads
1| 4193 |23.02.2022 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Напрежението между Русия и Украйна може да ограничи доставките на храни и да вдигне цените

.
Ескалацията на напрежението между глобалните селскостопански производители Русия и Украйна вероятно ще принуди купувачите на пшеница, царевица и слънчогледово олио да търсят алтернативни доставки, което ще доведе до повишаване на световните цени на храните, които вече са близо до многогодишни върхове, твърдят анализатори и търговци, съобщава Ройтерс, цитирани от Българското национално радио.
 

Глобалните фондови пазари вече се сринаха, а цените на петрола и природния газ тръгнаха нагоре, след решението на руския президент Владимир Путин да признае независимостта на самопровъзгласилите се за републики райони в Луганск и Донецк.

 

Ескалацията на руско-украинската криза обаче да доведе и до по-нататъшно повишаване на цените на селскостопанската продукция, тъй като двете страни, въвлечени в конфликта, формират около 29% от световния износ на пшеница, 19% от световните доставки на царевица и 80% от световния износ на слънчогледово масло. Търговците се притесняват, че всяка евентуална военна инвазия на Русия в Украйна може да повлияе на реколтата и да предизвика масова борба от страна на вносителите за замяна на доставките от Черноморския регион.

 

Във вторник фючърсите на пшеница н Чикагската стокова борса скочиха с повече от 2%, тези на царевицата достигнаха седеммесечен ценови връх, като повишение отбеляза и цената на соята. И трите ключови съставки в храните и фуражите вече поскъпнаха с около 40% от най-ниските ценови нива през 2021 г. в резултат на спад в световното производство и стабилното търсене.

 

"Прекъсванията в доставките от Черноморския регион ще повлияят на цялостната глобална наличност“, заяви пред "Ройтерс" Фин Зибел, икономист по агробизнес в National Australia Bank. "Купувачите от Близкия изток и Африка ще търсят алтернативни източници", добави той.

 

Около 70% от руския износ на пшеница отиде през 2021 г. в купувачи от Близкия Изток и в Африка, според данните за доставките на агенция Refinitiv.

 

Търговци също така посочват, че засиленото напрежение вече е накарало някои купувачи да пренасочат корабите към други доставчици поради опасения, че всяко избухване на евентуална война ще доведе до продължителни забавяния на доставките.

 

"Корабите избягват да навлизат в Черно море поради военния риск“, отбеляза базиран в Сингапур търговец. "Вече има прекъсвания в доставките".

 

Липсата на доставки от Черноморския регион може да повиши търсенето на пшеница от Съединените щати и Канада, които са други от водещите производители.

Световните цени на храните вече се движат близо до 10-годишни върхове, водени от силното търсене на пшеница и млечни продукти, съобщи агенцията на ООН по храните по-рано този месец.

 

Допълнителна подкрепа за растящите цени на селскостопанските стоки произтича и от силното поскъпване на суровия петрол, тъй като това води до нарастващото използване на селскостопански продукти при производството на алтернативни горива.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5022 |08.02.2022 Икономист: Напрежението Русия-Украйна може да стане „черен лебед“, който да обърне Бюджет 2022 . 29| 5626 |26.01.2022 Еленко Божков: При военни действия на България срещу Русия доставките на газ спират, а вариант Б нямаме . 0| 4099 |01.07.2021 Отпадна роумингът между страните от Западните Балкани . 0| 4246 |21.06.2021 Пампорово прие голямо международно състезание през уикенда

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads