Реклама / Ads
1| 5019 |08.02.2022 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Икономист: Напрежението Русия-Украйна може да стане „черен лебед“, който да обърне Бюджет 2022

.
Източник: БГНЕС
Има няколко проблема в Бюджет 2022. Каруцата на предизборните обещания от всичките участници в новото правителство беше претоварена. Второ – имаме все още една бушуваща пандемия, на която краят не се вижда. Третото нещо, което може да обърне този бюджет, е някой „черен лебед“, който може да се появи – както се вижда напрежението между Русия и Украйна.
 

Това прогнозира в ефира на Българското национално радио икономистът проф. Боян Дуранкев. Според него Бюджет 2022 ще бъде къс и проблемен. По думите му той не е годишен, а 9-месечен, а такъв прецедент не е имало от 1945-46 година в България:

 

„Бюджетът ще влезе от април, а три месеца по-късно ще има актуализация. ... Очевидно е, че има проблем със съставянето на бюджета“.

 

Проф. Дуранкев смята, че за Бюджет 2022 може да се каже, че е и социален, и разхитителен, защото едното не противоречи на другото.

 

По думите на икономиста не било вярно, че това е бюджет на ускорен икономически растеж, дори не е догонващ икономически растеж, защото е недостатъчен за догонване даже на Румъния:

 

„Висок растеж е над 6%, а заложеният ръст в бюджета е 4,8%, което показва, че това е умерен растеж. ... Да постигнеш такъв растеж с толкова инвестиции означава, че не са много ефективни, нищо че имаме ново министерство на иновациите“.

 

Икономистът коментира, че правителството дойде на власт с твърдението, че всяка година се крадат 10 млрд. лева:

 

„Ако сега не се крадат, тогава растежът може да отиде към 7-8%. Интересно какво стана с 10-те милиарда, които са откраднати? Не съм фен на ГЕРБ или на някое от предишните правителства, но е много интересно какво става с тия корупционни над 10 млрд. лева, които се крадат всяка година“, попита той.

 

„Инфлацията вече е „изяла“ тези 710 лева, колкото ще стане от 1 април минималната работна заплата“, посочи професорът и подчерта, че трябва да се мисли за растеж на минималната и средната заплата.

 

Той изрази мнение, че сега по производство на храни и стоки в селското стопанство България е в пъти по-зле от „фаталната 1989 г.“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4171 |01.02.2022 Икономист: Цените на енергията няма да спаднат скоро . 7| 7275 |20.12.2021 Икономист: Изчакайте! Въпрос на време е имотният балон да се спука . 1| 4731 |06.12.2021 Икономист: Посрещаме зимата с висока инфлация и сериозно общо увеличение на цените . 23| 5726 |02.11.2021 Икономист: Можем да сме пълноправни членове на ЕС без да сме в еврозоната

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads