Реклама / Ads
4| 5300 |06.12.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Наши бизнес активи с голям интерес от чужденци

.
За година и половина офертите зад граница за продажба на апетитни бизнес активи в България са се удвоили, показва справка на сайта на в. „Файненшъл таймс“. През май 2009 г. се продавали едва 73 бизнеса и компании с адрес в България, през февруари същата година едва 60. Днес техният брой е 147.
 

“В България няма купувачи на активи, защото няма ресурс, който да купува тези активи. Хората, които искат да се разделят с активите си, заради натиска на кризата, се обръщат към инвеститори в чужбина. Нормално е хората да се обръщат към инвеститори навън, при положение, че у нас нещата са много затегнати”, обясни пред “Всеки ден” финансовият експерт Георги Ангелов.

Според него тази тенденция ще продължи и ще се засилва тепърва. Преструктурирането на лошите дългове не е стигнало връх. “Тепърва банките ще търсят средства и ще разпродават активи на длъжници. Това разбира се се отнася не само за банките. Вече две години трае кризата и се вижда кой ще оцелее и кой не. Някои предприятия се принудиха да обявят процедура по несъстоятелност, която в България е доста тромава и не се ползва често. Типичен пример е “Кремиковци”. При всички положения преструктурирането на дългове ще се засилва, като ще се тръсят купувачи от чужбина”, каза той.

Според него всичко това е в следствие на спукания балон. Прекалено много станаха активите, които не могат да обслужват кредитите, с които са закупени и това беше голям балон. Лошото е, че много активи не се разпродават дълго време и те амортизират или се разграбват.

Сайтът на „Файненшъл таймс“ прелива от предложения за недвижими имоти, парцели земя или обекти, свързани с туризма. Има и такива, които вече две години чакат купувач. Такъв е случаят с 4-звезден луксозен хотел на първа линия в курорта Слънчев бряг на цена от 35.2 млн. долара. Той разполага с 1198 легла, от които 70% са с изглед към морето, две конферентни зали и два външни басейна.

Сред предложения е земя от 25 320 кв.м до софийското летище за 8.03 млн. долара (6.07млн. евро). Продавачът е описал парцела като подходящ за индустриална зона или логистичен парк, с лесен достъп до основните магистрали, на 200 метра от бъдещата спирка на метрото. За 6.1 млн. долара може да се купи и проект за търговска сграда със земята под нея върху 3472 кв. м на бул. „Цар Борис III“.

Огромни парцели в почти всички краища на столицата също са обявени за продан. Най-евтиният е с цена от 238 хил. долара за 275 кв.м на улица „Димитър Петков“. Има и оферта за продажба на агенция за недвижими имоти, която струва под 500 хил. долара. В описанието е посочено, че тя е на пазара от 1992 г. и е успяла да си изгради много добра репутация сред клиентите и партньорите.

Сред офертите фигурират и соларни паркове, лозя, ферми, фотоволтаични централи и др. Най-евтини се оказват онлайн базираните компании. Например онлайн магазин за маркови дрехи и обувки се продава само за 29 хил. долара с мотива, че продавачът работи по нови проекти.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 6245 |24.11.2010 ОАЕ проявяват интерес към българското сирене . 4| 5019 |23.11.2010 С произвол и саботаж браним родния бизнес . 1| 5139 |23.11.2010 България е 51-ва по правене на бизнес . 5| 5563 |23.11.2010 Австрийци с интерес към АЕЦ "Белене"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads