Реклама / Ads
0| 3272 |02.08.2024 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Неапол – престъпно опасен или романтичен град?

.
За Неапол казват, че е опасен град и наистина е така. Той е по-известен с престъпността си, отколкото с историята си. Опасно е дори в централната част и стария град, така че бъдете внимателни. Тук има квартали, в които е забранено да слагате каска, докато сте с мотор, за да се виждат лицата на хората. В противен случай, полицията направо стреля.
 

Първата атракция, с която се сблъскваме, е трафикът. Опитни туристи казват, че шофирането по неаполитанските улици е нещо подобно на това в Тирана, но умножено по много. Веднага щом се навлезе в централната част, навигацията става безполезна. Препоръчваме ви да се разходите пеша. Дори пресичането трябва да се прави с повишено внимание. Правилата рядко се спазват.

 

Но Неапол има ми друга страна - богата история, изкуство, култура и гастрономия. Важна роля в града има музиката. От уличните музиканти с китара и мандолина до опера и традиционна италианска музика. Градът е дал на света и още нещо – пицата. Тук е поставено нейното начало.

 

Неапол е разнообразен и изключително контрастен град. Мненията са две – или харесвате Неапол, или никога повече не стъпвате тук. Няма как този град да ви остави безразлични. Има от всичко по много – задръствания и шум, гета и мафия, замъци и историческо наследство, тесни улички и скъпи бутици и какво ли още не можете да откриете в Неапол и никога няма да престане да ви изненадва.

 

В града има много места, които да посетите, зависи с колко време разполагате. Ако сте за един ден, не пропускайте църквата Сан Франческо ди Паола, която напомня за Пантеона в Рим. Задължителна спирка е галерия Умберто І, любимо място на гостите на града. На пода в центъра на сградата с мозайка са изобразени зодиите. Когато откриете своята, застанете на нея и си пожелайте нещо. Казват, че носи късмет и сбъдва желания. Наоколо има много магазинчета за сувенири, луксозни кафенета, предлагащи италианско кафе и вкусен сладолед.


.


Неапол е известен и със своите замъци. Наблизо е древният Анжуиски замък – кастел Нуово, завършен през 1282г. Впечатлява с интересната си конструкция и триумфална арка. През вековете това място е арена на много исторически и важни за Италия събития. В него са короновани кралски особи, както и един папа. Кастел Нуово е бил дом на художника Джото и поетите Петрарка и Бокачо.


.

За Неапол се говори много и с право, но за мен това е един изключително  вълнуващ град – тълпи навсякъде, малки сергийки, които продават всичко, красиви сгради. Препоръчвам да опитате пиците, наистина се невероятни. Неслучайно неаполитанците се гордеят, че са измислили пицата.

 

Аз определено харесах Неапол и с удоволствие бих се върнала отново. Той може да даде много на туристите, като забележителности, преживявания и емоции. Стига да искат да ги видят. Красивите гледки надничат от всяка тераса или прозорец, а атмосферата на този луд град, ви кара да се усмихнете и да поискате да го опознаете.

 




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4864 |02.08.2024 Вземаме все повече заеми, ето защо . 1| 13151 |01.08.2024 Важна новина за българите в Германия и пенсията в България . 0| 5475 |01.08.2024 NEXT BASKET завладява три континента и продължава да расте . 0| 3710 |30.07.2024 Над 50% от абонатите ще доплащат при изравнителните сметки за парно

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads