Реклама / Ads
0| 5849 |03.02.2023 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Как лицензираните букмейкъри подкрепят българския спорт?

.
Дотолкова свикнахме с онлайн сайтовете за залагане, че не помним каква беше картината в България само преди няколко години. Липсваше разнообразие и цялата сфера се дирижираше от едва няколко букмейкърски къщи. Като тези, които бяха онлайн, бяха едва две-три на брой.
 

В момента цари истинско изобилие от букмейкъри и както за самия бизнес, така и за клиентите, няма нещо по-меродавно от това. Различните компании си създават здравословна конкуренция, а посетителите имат избор къде да залагат и да се забавляват. Сайтовете за залагания винаги са имали една обвързаност. Това е спортът. Независимо в каква форма, различните видове спорт са инструментът, с който бетинг компаниите работят и от който изкарват доходите си.

 

Бетингите са онзи сегмент и частица от спорта, за който можем най-спокойно да кажем, че е като придатък. Залаганията без спорт са невъзможни, а ако проследим ситуацията в последните години или десетилетия у нас, ще видим, че и обратното е на практика немислимо.

 

Това е така не от вчера и днес, не само у нас, не само дори в Западна Европа, която толкова често гледаме като пример. Често дори футболните босове у нас упрекват западните фирми, че гледат единствено как да изнасят своите капитали и печалби извън страната, без да вложат един лев тук, както се казва народняшки. Да, съществува аргументът, че в по-развитите страни не се говори постоянно за фалити на клубни отбори.

 

Не се говори и за федерации или средства от бетинг фирми. Но това не означава, че огромното перо, което букмейкърските компании дават на клубовете не би им се отразило. Просто там е развита една печеливша система, а тук в България – не. Но това е тема, която би се разпростряла далеч отвъд спорта и уебсайтовете за залагания, и тема, която поляризира още повече мненията.

 

Издаваните от НАП лицензи не са случайна бариера или нещо подобно, над което всеки може да изгради свой бизнес в тази сфера. В България има над дузина регистрирани онлайн букмейкъри, една голяма част от които създадени, след като държавната агенция започна да регулира хазарта. С този набор процедури и документи се дава сигурност на българските потребители, че избраният от тях букмейкър отговаря на всички условия, които законодателството на Република България изисква, за да го допусне в страната.

 

Данъците от въпросните фирми възлизат на стотици милиони левове ежегодно. Както става ясно, спортът и тези компании са взаимно свързани. Следователно, няма нищо по-естествено от това фирмите да наливат пари в различните спортове и спортни федерации. Стремежът към подпомагане на организации у нас, се приема много добре вътрешно от самите тях. А когато говорим за индивидуален спортист, може би дори повече, защото случаите, в които даден спортист не може да се яви на състезание поради чисто финансови причини са безброй. Така всъщност се стимулира не само конкретния клуб или спорт, чисто финансово. Букмейкърите влизат и като рекламодатели доста често, което също носи дивидент за всички страни.

 

Отделно от въпросните реклами и спонсорски договори, темата може да завие и в друга посока, своеобразна „зелена светлина“ в позакъсалия за приходи български спорт.

 

Покачването на броя онлайн сайтове на този фон е още по-добрата новина за всички спортове, отбори, индивидуални спортисти и организации у нас. Малко са букмейкърските къщи, които изобщо действат с такъв размах като Winbet и efbet, спонсорирайки десетки клубове. Palms Bet, 8888, Betano и bet 365 също са стъпили здраво на пазара у нас, а вероятно искат и да разширят портфолиото си. Остава пазарът да се разпредели между по-новите букмейкъри като Sesame, Alphawin, inbet и BetMarket. Разбира се и между чуждестранните betway, Sportingwin и bwin, ако въпросните имат намерение да реинвестират своите печалби в професионалния спорт у нас. Защото спонсорирането на спорт от сайт за залагане е една, образно казано, реинвестиция. Подобряването на резултатите в спортовете в страната ни, може да разшири пазара и културата на феновете далеч отвъд сегашните предели и възможности.

 

Внимание: Участието в хазартни игри не е само забавление и крие риск от развиване на хазартна зависимост! Повече информация относно отговорния хазарт и превенцията от рискове е налична на nra.bg.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 6343 |27.01.2018 САЩ подкрепят Полша срещу ”Северен поток 2” . 7| 6237 |25.06.2013 68% от българите подкрепят „Южен поток" . 29| 5559 |13.11.2011 Oт КНСБ не подкрепят Дянков, стягат стачка . 5| 5500 |28.10.2009 Българите подкрепят по-високия данък за хазарт

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads