Реклама / Ads
0| 7710 |13.02.2023 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Тример или косачка – кое да изберем?

.
Когато търсите градинска техника за Вашия двор и по-конкретно за косене на трева, най-добрите варианти са тримерът и косачката. За да разберете кое от двете ще Ви свърши по-добра работа, на първо място трябва да определите големината на тревната площ.
 

Ако градината е по-малка например с площ 15-20 м², тогава тримерът ще свърши перфектна работа. За по-големи градини вече е необходимо да се вземе косачка, с която лесно и бързо ще се окоси голяма площ. Основният проблем, когато се избира косачка е, че тя не е подходяща за места, където има дървета, храсти, бордюри, цветя и камъни. В този случай е по-добре да се вземе тример. Ако обаче площта е много голяма, но има препятствия, най-добре да се използват двете машини.

 

Все пак има различни видове тримери и косачки, които може да изберете.

 

Видове тримери


Бензинови тримери


Те се срещат и с други наименования, сред които бензинова коса, моторен тример, моторна коса. Този тип тример е най-мощният вид машина измежду всички останали, поради което се използва дори за професионална употреба. Заради това този тример може да се използва за много големи площи – до 500 м². С него се косят високи треви, храсти, гъста растителност и дори тънки стъбла на дървета.

 

Моторният тример работи както с корда, така и с нож, като има малка разлика и тя е, че с ножа се косят храсти, а кордата е предназначена за косене основно на по-мека растителност. Втората е и бързо изчерпващ се консуматив.

 

Някои машини работят само с корда, а други само с нож. Трети вид модели пък използват и двете приставки. Съществуват корди с различни форми, като тези с кръгъл профил режат с по-ниска скорост, а тези, които са с профил тип квадрат или звезда режат с по-висока скорост. Ножът представлява приставка, която има няколко зъба и затова с нея се режат по-дебели треви. Същественото тук е, че ширината на косене с корда варира между 40 и 45 см, докато ширината на косене с нож е 20-25 см.

 

Едно от най-големите предимства на моторните коси е, че са подходящи за продължителна работа в тежки условия. Съществуват модели с 2-тактови и 4-тактови двигатели, като първите работят със смес от бензин и масло и са по-шумни. Отделно на това отделят по-голямо количество изгорели газове. Тримерите с четиритактови двигатели пък са по-мощни и отделят по-малко вредни емисии, отколкото първите.

 

Когато се избира моторна коса трябва да се  следи за нейната мощност, като тримерите с мощност 3 к.с. са едни от най-добрите. Трябва да се има предвид, че моторните коси са по-тежки машини, отколкото останалите видове тримери, поради което се използват самари за по-лесно пренасяне и равномерно разпределяне на тежестта върху работника.

 

Електрически и акумулаторни тримери


Този тип коси са по-малко мощни от предходните, но също толкова ефикасни. Те работят обаче само на места с електричество, като мощността им варира между 300 и 1500 W. Електрическите тримери се използват за по-малки площи от бензиновите. Също така са по-лек вариант, удобни са и с по-ниска цена. Не отделят вредни емисии и имат по-ниски нива на шум и вибрации. Недостатъкът при тях също е, че захранващият кабел често е къс и създава неудобство за работещия. За да се използват е необходим удължител.

Ако се комбинират с косачка за трева, ще свършат перфектна работа, тъй като с тях ще се окоси там, където косачката не може да достигне. С тях може да се косят тревите около тротоарите, оградите, камъните и т.н. Подобно на бензиновите работят с корда и нож, а ширината на косене варира между 20 и 40 см.

 

Акумулаторните коси използват мощни литиево-йонни батерии с различно напрежение и капацитет. Те са предпочитан вариант пред електрическите, ако са необходими за места без електричество. Единственият недостатък е, че батериите трябва да се презареждат и може да се наложи прекъсване на работния процес, освен ако не разполагате с повече батерии.

 

Тъй като тримерът освен, че е по-малък на големина и предназначен за по-малки площи, може да окоси неравномерно. Тогава можете да се спрете на косачки за трева. Съществуват различни видове косачки, с всяка от която ще се окоси равномерно и ще се получи перфектен вид на градината. При избора на косачка трябва да се следи за мощността, нейните функции, както и размера на двора.

 

Повечето косачки за трева имат кош за трева, опция за регулиране височината на косене, функция мулчиране. Някои от тях са самоходни, а други се движат чрез избутване напред.


.
 Източник: iStockphoto.com

 
Електрически косачки


Електрическите косачки за трева се захранват на ток. Предназначени са за по-малки и средни площи, по-тихи са и не изискват голяма поддръжка. Този тип косачки са малки на размер и се съхраняват по-лесно. Те имат и ниско тегло, а това осигурява по-лесна маневреност. Мощността е един от най-важните параметри на електрическите косачки. Тя обикновено варира между 1000 и 2000 W. В сравнение с другите видове, цената на електрическата косачка е по-ниска.

 

Бензинови косачки


Моторните косачки са изключително мощни и подходящи за професионална употреба. Предназначени са за по-големи площи. Предпочитани са, тъй като работят без необходимост от електричество или батерии.

 

Недостатъкът при тях е, че имат високи нива на шум и вредни емисии. Изискват по-сериозна поддръжка, тъй като се нуждаят от двигателно масло. Спрямо електрическите, бензиновите косачки са по-скъпи, но пък издръжливи и качествени. С тях може да се коси дори по-твърдата растителност.

 

Акумулаторни косачки


Акумулаторните косачки използват мощни литиево-йонни батерии, за да работят. Предпочитан вариант са, тъй като не се използва гориво или електричество. Предлагат се с батерии с различно напрежение и капацитет. Обикновено напрежението варира между 18 и 36 V. Основен недостатък на този тип косачки е необходимостта от прекъсване на работния процес с цел презареждане на батериите.

 

Косачки робот


Най-голямото предимство на косачките робот е, че спестяват време и усилия, тъй като може да се стартират от разстояние. Имат функция за регулиране на височината и са оборудвани с контейнер за събиране на тревата. Много от моделите включват също сензори за дъжд.

 

Както при останалите косачки за трева, така и при косачката робот ширината на косене е регулируема – между 10 и 50 см. С роботите може да се обработват големи площи – до 5000 м². Освен това са подходящи и за косене по наклони (за разлика от тях предходните видове са по-подходящи за равни терени).

 

Ръчни косачки


Ръчната косачка е най-простият вид косачка, тъй като няма двигател, не изисква поддръжка, не се захранва от батерия, гориво или електричество. Тя се задвижва напред ръчно и по този начин коси тревата.

 

Косачката е просто устроена – от цилиндър с ножове, които режат тревата. Оборудвана е още с дълга дръжка и колела за лесно маневриране. Тя включва също кош за събиране на окосената трева. Счита се, че тази косачка е най-подходяща за съвсем малки площи, тъй като косенето изисква усилия от работещия.

 

Други видове косачки


Освен горе-споменатите косачки съществуват също палцови, тракторни и косачки за висока трева.

 

Палцовите косачки се използват за места с по-висока трева, храсти и гористи площи. Те са оборудвани с остриета, които са разположени пред самата машина и режат тревата много ниско. Те имат голяма работна ширина и са подходящи за по-големи места.

Тракторните косачки са големи на размер и косят трева за много кратък период от време. Работната им ширина е между 60 и 130 см. Оборудвани са с волан, големи колела и удобна седалка. Този тип косачки се делят на други два вида – косачки с предно рязане и райдери. Основната разлика между тях е, че райдерите се използват за малки площи, а другите за по-големи.

 

Широко разпространени косачки са и косачките за висока трева, които са предназначени за по-висока растителност. Имат също голяма работна ширина и заради това косят за кратко време. Обикновено са оборудвани с бензинов двигател. Най-разпространените видове косачки за  висока трева са ротационните, които са оборудвани с диск с ножове и тримерните косачки, които работят с корда.

 

Откъде да закупя?


В онлайн магазина onlinemashini.bg можете да намерите богат асортимент от тримери и косачки за трева, подходящи за всяка градина, включително корди, ножове, масла и др. Към тях можете да вземете и допълнителни аксесоари и консумативи. Огромно предимство са преференциалните цени и отстъпките.

 

Клиентите могат да се възползват от безплатна доставка за голяма част от артикулите и възможност за разсрочено плащане. За поръчката не е необходима регистрация, като формата за заявки е изключително удобна и процесът на покупка е бърз. Доставката също е много бърза – обикновено в размките на 3 работни дни.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 6228 |11.02.2023 Цветният и вълнуващ Лисабон . 28| 4920 |10.02.2023 Росен Христов: ”Газпром” вече е поискала компенсации от България . 4| 10578 |10.02.2023 Необходими са 60 млн. лв. за възстановяване на карловските села . 0| 6030 |10.02.2023 Провайдърите в Palmsbet казино вече са над 10

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads