Реклама / Ads
0| 6187 |20.06.2018 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Незабравима почивка в ПУЛИЯ с ЕКВАТОР.БГ

.
Вече сме в сезона на почивките, а ЕКВАТОР.БГ Ви предлага много спокойно, релаксиращо и зареждащо място. Ако обичате топли, слънчеви дни, харесвате Италия и обичате да пътувате, непременно отидете в област ПУЛИЯ. С отличителния си бароков стил на архитектурата и богата култура,Пулия е идеален избор за пълноценна почивка и изживяване.
 

Бари – столица на областа Пулия. Политически, икономически, транспортен и образователен културен център. Историята на града е свързана с Гръцката колонизация, както и Римската и Византийската империя. През 1071 г. е завладян от норманите, а след това влиза и в състава на Свещената Римска империя. В Стария град се  намират всички известни забележителности, а плетеницата от колоритни улици и пресечки носи специфична средиземноморска атмосфера.

 

“Полиняно а Маре” е град, издигнат върху внушителни отвесни скали. Пред портите му в миналото е минавал Римския път „Виа Траяна“. В наши дни, крайбражието е познато с кристалночистото си море, двадесет километровата си плажна ивица и големия брой пещери, издълбани в скалите. Специфичната архитектура допълва естествените красоти на това градче, познато с прозвището “Перлата на Адриатика”.

 

В никакъв случай не пропускайте  Матера – мътрвият град, известен в целия свят като естесвен декор на много филми с исторически сюжет. Матера е уникално селище, разположено в провинция Базиликата. Началото си води от времето на Палеолита. По това време древните му жители заселват естествените пещери в каньона на река Гравина. Векове наред разширяват жилищата си като дълбаят навътре в скалата или изграждат каменни предверия за амфитеатрално разположените си убежища.

 

Естественият „декор“ е използван от световно известни режисьори, сред които Пиер Паоло Пазолини, братя Тавиани, Лукино Висконти, Мел Гибсън. Филмите им, особено най-популярните „Евангелие по Матея“ и „Страстите Христови“, преоткриват Матера за широката публика. Не закъснява и признанието на ЮНЕСКО – градът е обявен за обект на световното културно наследство.

 

 Алберобело –  приказната столица на трулите. Град с толкова особено обаяние, че е трудно да се ориентирате в коя страна сте или на коя планета се намирате. Столицата на Трулите сякаш ви пренася в детска книжка с приказки. Трулите са малки бели къщички с конусовидни покриви от варовик. Градени без всякаква спойка, те наподобяват по форма ескимоско иглу.

 

 

 

Локоротондо – едно от 100-те най-красиви малки градчета в Италия, чийто историческия център е застроен в овална форма, откъдето идва и името му. Градът е записан в книгата на рекордите на Гинес, заради петте гласни „о“ в името си. Това е град на красивите балкони повечето, от които си имат номера. Градът е известен със своите вина.

 

Лече, наречен „Флоренция на Пулия” и известен с бароковата си архитектура. Според легендата градът е известен още от времето на Троянската война, когато е носил името Сибар. По-късно е завладян от липигииците, а след тях го завладяват римляните през ІІІ в.пр.Хр., които му дават името Липия. По времето на император Адриан Лече е преместен 3 км на североизток и получава име Личея. След краха на Западната Римска империя Лече е превзет от остготския крал Тотила. В продължение на пет столетия Лече влиза в състава на Източната Римска империя – Византия. Норманите завладяват града през ХІ в. и по-късно е присъединен към Кралството на двете Сицилии.

 

Отранто е известен със своя замък, послужил за заглавие и вдъхновение на първия готически роман в историята – “Замъкът на Отранто” на английския писател Хорас Уолпоул, както и с Катедралата, притежаваща една от най-красивите средновековни подови мозайки.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 6600 |10.03.2018 Ангелкова: Над 19 хиляди руски туристи са избрали България за зимна почивка . 0| 5286 |28.08.2017 Евтиния изстрелва българите на почивка в Албания този септември . 0| 4552 |16.08.2017 Българинът харчи за почивка по 320 лв. на човек . 2| 6835 |01.08.2017 Уморената Европа, в която дори лятната почивка не е каквато беше

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads