Реклама / Ads
59| 7935 |06.06.2013 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Няма ги едни 1,8 млрд. лева

.
Пламен Орешарски
"Мога да твърдя аргументирано, че никога ситуацията в страната не е била по-зле, не говоря само за цифри, но и за структурните проблеми в публичния сектор и за отчаянието у хората, натрупани проблеми в ключови сектори, които ни връщат в началото на века."
 

Това обобщение на завареното наследство направи вчера министър-председателят Пламен Орешарски след първото заседание на новото правителство. Министрите обсъждаха над 4 часа финансовата ситуация в страната, пише 24 часа.

 

"Трябва да уведомим обществото без пропагандни елементи за фактическото състояние на страната, без да правя пропаганда нито с числа, още повече без тях", обясни Орешарски. Бюджетът е изправен пред риск да се отвори допълнителен дефицит от 2,4% от БВП освен предвидените 1,4%, стана ясно пък от думите на финансовия министър Петър Чобанов.
 

"Не заварваме цветуща финансова ситуация. Даже бих могъл да употребя точно обратния термин", заяви той. Според данните, изнесени от Чобанов, оценките на приходните агенции към момента сочат риск от неизпълнение на приходите от малко над 1 млрд. лева, което е 1,4% от прогнозирания БВП.

Дупка се отваря и при разходите, тъй като редица от тях са били отлагани с цел да останат за новото правителство, каза Чобанов. Според думите му в разходната част недостигът е за 830 млн. лв., или още 1% от БВП.

През юли 2009 г. когато ГЕРБ пое властта, наследеният дефицит бе 372 млн.лв., а във фискалния резерв имаше 8,2 млрд.лв. Тогава финансовия министър Симеон Дянков покани в министерството предшественика си Пламен Орешарски, за да уточнят цифрите.

"Основен проблем са просрочените задължения и постъпващите от министерствата и ведомства искания за допълнителни разходи. Към момента, стига да няма решение на МС, тези искания получават отговор "не", заяви финансовият министър. Въпреки това той направи уговорката, че за момента не говори за реална дупка, а за рискове пред бюджета на страната. Чобанов изрично подчерта, чезасега не предвижда актуализация на бюджета за 2013. Според него бюджетът можел да бъде фокусиран върху приоритетите и така да бъде спасен.

 

"Моят съвет към министрите беше да търсят възможности за оптимизация на своите разходи, да проверят има ли планирани паразитни разходи, които могат да бъдат спестени, и други някои съвети, с които да овладеем в някаква степен тази тежка ситуация", обясни Петър Чобанов.

Да се даде възможност на бизнеса да работи, е най-спешната задача пред правителството. На оперативно заседание вчера министрите са обсъждали задвижването на редица мерки, които да помогнат за това, каза премиерът.
 

Още следващата седмица кабинетът ще организира работна група с работодатели, синдикати и неправителствени организации, която да направи пълен преглед на регулаторните режими за бизнеса и административните такси. След инвентаризацията ще се прецени и кои режими ще бъдат премахнати и облекчени. Отпадането на такси и регулации обаче е свързано с промяна в закони, а това не е най-бързата процедура, направи уговорка Пламен Орешарски.
 

Премиерът е поискал от министрите си предложения за подходящи промени в закона за обществените поръчки, за да станат конкурсите по-неутрални и да се позволи по-широко участие на бизнеса в тях.

Очакванията на Орешарски са мерките да върнат спокойствието на бизнеса и да убедят българите, че правителството работи за тях.

"Разочарован съм, че протестите бяха на втория ден на новото правителство. Имахме точно 2 работни дни и вероятно това е един от рекордите по бързина на протестите. Обикновено световната практика е за толеранс от 100 дни, аз смятам, че ние имахме право на толеранс от поне една седмица", заяви Орешарски по повод неделните антиправителствени протести, организирани от РЗС и НФСБ.

Министър-председателят обаче изрази надежда, че с работата си кабинетът ще накара дори поддръжниците на партиите, които организираха протестите, да видят, че действията му са за доброто на страната. "Ако доходите трябва да стигнат средните европейски нива, това ще отнеме повече време. Но мисля, че скоро хората ще се почувстват по-спокойни", увери още Орешарски.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 25| 6135 |20.04.2013 Харитонова: Токът няма да поевтинее, а напротив . 4| 8751 |17.04.2013 Красимир Стойчев продаде поредния си бизнес в България . 10| 5171 |05.04.2013 В. Николов: Засега опасност за "Козлодуй" няма . 7| 5882 |04.04.2013 Около 12 млрд. лв. депозити - без гаранция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads