Реклама / Ads
1| 6596 |10.08.2015 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Новите двулевки - трудни за фалшифициране

.
Хартиените двулевки се заменят с монети
Остават няколко месеца до пускането в обращение на монетата от 2 лева. Това ще затрудни фалшификаторите, които наскоро измислиха нов начин да подправят дребните пари. По-интересни за манипулаторите са чуждите валути.
 
Когато новата монета от 2 лева бъде пусната в обращение, тя едва ли ще бъде много привлекателна за фалшификаторите, защото им излиза по-скъпо да подправят монети, отколкото банкноти. По последните данни на БНБ, най-често се фалшифицират банкнотите от 20 лв.

 

„Не могат да правят хубаво холограмите, особено на българските банкноти. Истинската холограма прелива от едно в друго, при еврото при фалшивите светят различни нишки”, обяснява Наталия Стоилова, касиер в обменно бюро.

 

Последните данни на БНБ отчетоха за рекордьор фалшивата двайсетолевка. Експертите обясняват, че от чуждите валути най-примамливо за манипулаторите на пари е еврото - по 100 и по 200.

 

Избягват да пробутват фалшивите пари в банки и обменни бюра, защото лесно ги хващат. Фалшивите банкноти най-лесно минават в казината и в търговските вериги, където има много хора и няма време за проверка. 

 

„Проверяваме си ги, имаме си апаратче, пък и с ръце, вече сме си свикнали и си ги проверяваме”, коментира за Нова телевизия Тонка Тонева, касиер в магазин.

 

В магазина, който управлява Николай Ангелов, последният случай на хваната фалшива банкнота е от преди година. Разбрали късно.

 

„Няма нито релеф, лесно се познава, просто при по-неопитни хора, които са работили по-малко с пари се случва. При отчета на касиерката познахме, защото разполагаме с детектори светлинни”, коментира Николай Ангелов, управител на магазин.

 

За да няма грешки: гледа се добре очертания воден знак на банкнотите, да пулсира числото при накланяне и да проблясва холограмата.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4925 |06.08.2015 ЕК одобри програмата за сътрудничество между България и Македония . 23| 6461 |03.12.2014 Сметките на Овчаров надминаха Путиновите . 0| 5046 |15.10.2014 Фирми се притесняват как ще спазят новите изисквания за етикетите на храните . 4| 7488 |17.12.2013 Новите винетки са на пазара, цената е без промяна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads