Реклама / Ads
8| 4811 |19.04.2008 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Очаква се чуждестранните инвестиции у нас за 2007г. да надхвърлят 6.5 млрд. лв.

.
Министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров предлага параходство "Български морски флот" да бъде приватизирано.
 

Провеждането на избори е демократичен механизъм и ние не се притесняваме от тях. Ако се наложи сме готови да отидем на предсрочни избори. Това заяви във Варна министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров, цитиран от Днес+. Той коментира още, че няма практика в световен мащаб коалиционен партньор да не подкрепя правителство, в което има свои министри.
Министърът на икономиката заяви, че доходите на гражданите растат по-бързо от инфлацията. Това се предизвиква от търсенето на пазара на труда на квалифицирана работна ръка. Търсенето е по-голямо от предлагането, което води до ръст на доходите. Чуждестранните инвестиции само за януари 2008г. са два пъти по-високи в сравнение със същия период за предходната година. По предварителни данни чуждите инвестиции у нас за 2007г. ще надхвърлят 6,5, млрд. евро, което за страната като България е огромен ресурс, отбеляза Димитров
Той коментира, че повишаването на цените е драматично заради сушата и слабата реколта на житни култури. Това се е отрази и върху резултатите на селското стопанство. Този сектор се е "свил" с 30 % в сравнение с предходната година. Сега всички чакаме да видим какво ще реши природата и най-вероятно около юни отново ще има напрежение, каза министър Димитров.

euro.jpg
 снимки Вяра Йовева

Не може такъв огромен ресурс от инвестиции да влиза ежегодно в България и това да не оказва влияние върху инфлацията. Например - през декември 2007г. доходите на хората в България са били с 23% по-високи в сравнение с декември 2006 г. За същия период инфлацията е намаляла двойно. От тази гледна точка се наблюдава компенсиране на инфлацията с реалните доходи на българите, заключи министър Димитров.
Относно ситуацията с параходство "Български морски флот" Димитров заяви, че най-правилното разрешение на ситуацията ще бъде компанията да се приватизира. Признавам, че на Министерския съвет му предстои да вземе много важно решение. На няколко пъти е обсъждано предложение за промяна в Наредбата за заплащане в държавните предприятия с над 50 % държавно участие. Един от коалиционните партньори е категорично против отпадането на наредбата. Това означава, че служителите в тези предприятия ще бъдат с по-ниски възнаграждения.
Във връзка със слуховете за предстоящо разделяне на Министерството на икономиката и енергетиката, Димитров заяви, че няма такава информация.
Министърът на икономиката и енергетиката коментира още, че ТЕЦ "Варна", че не е имала нерегламентиран износ на енергия на външния пазар. Нямат договори и затова няма доставка на електроенергия на пазара, обясни той. Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5808 |11.04.2008 Очаква се бум на продажби на яхти у нас . 0| 5664 |29.02.2008 Разследват руските инвестиции в Пампорово . 1| 5353 |27.02.2008 Компании и университети представят услуги на "Банки Инвестиции Пари" . 0| 5018 |21.01.2008 Жилищата поскъпнали с над 18% през 2007, за 2008 очакват ръст от 10-15%

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads