Реклама / Ads
2| 4958 |13.03.2019 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Очаква се преговорите за Ф-16 да приключат през лятото

.
Ф-16 Източник: Министерство на отбраната
Българското правителство очаква страната ни да приключи преговорите за закупуване на американските изтребители Ф-16 през лятото. Това заяви в интервю за Българското национално радио заместник-външният министър Георг Георгиев, който е на работно посещение в САЩ.
 

От Бостън заместник-министър Георгиев посочи, че сделката, която се очаква да бъде приключена около юни, е значима стъпка и носи изключително добавена стойност за страната и армията. Той определи критиката на опозицията по темата като контрапродуктивна.

 

“Не трябва да се заиграваме с един такъв много евтин популизъм, с това, което е важно, стратегически важно за страната ни, особено в контекста на нейната геополитическа, геостратегическа роля в Балканския полуостров и в цяла Централна и Източна Европа“, коментира той пред БНР.

 

За доставката на нови изтребители говори и тенерал от резарва Съби Събев: България може да договори новите самолети до 4 месеца, заяви той пред "Денят ON AIR". В момента правителството води преговори с няколко компании за доставка на нови изтребители, като основен фаворит за сключване на сделката е американската компания Lockheed-Martin, която ще ни предостави 8 броя F-16.

 

По думите му преговорите между българското правителство и компанията Lockheed- Martin могат да приключат до месец юли. Той обаче заяви, че е трябват поне 9 месеца, за да могат родните пилоти да могат да пилотират американските машини.

 

"Всичко зависи от това колко стегнато вървят преговорите. Има достатъчно време, за да се завършат - 4 месеца. Американците предлагат и комплексна подготовка за нашите летци. Това бе недостатък на шведска оферта. Необходимо е да действаме бързо. Обучението на опитните летци е 9 месеца. Ако изпратим по-млади, то подготовката може да отнеме до 2 години", заяви Събев.

 

Той допълни, че F-16 е най-добрият изтребител, който България може да си позволи. Според него една ескадрила е напълно достатъчна, за да охранява въздушното пространство както на страната, така и на териториите около нас.

 

"F-16 e най-добрият от всички самолети. Той разполага с най-добрите съвременни системи. Това е самолет с много добър тактически радиус. С него ще можем да помагаме и на Македония. Една ескадрила ще осигури достатъчно охрана на България", каза Събев.

 

Той също така заяви, че страната ни ще може да ползва настоящите изтребители МИГ-29 най-много до 2024 година. Според него въпросните самолети вече са морално остарели и след 2024-та няма да има нужда от тяхното използване.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5567 |15.02.2019 Очаква се договорът за Ф-16 да бъде подписан до края на юни . 3| 5877 |15.01.2019 Експерти: Очакват ни с около 15-20% по-високи сметки за ток и парно . 4| 5475 |14.01.2019 „Гардиън”: България очаква ръст на английски туристи след Брекзит . 4| 8401 |13.11.2018 Пазарът на горива – проблеми и очаквания

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads