Реклама / Ads
2| 5112 |11.08.2009 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Очакват ни поне две години рецесия

.
Икономиката ще продължи да затъва и през 2010 г. Значителен спад на БВП от 6,3% очакват експертите за тази година, а за догодина – още поне 1%. Така две поредни години страната ще бъде в рецесия.
 

Това сочат последните разчети на Агенцията за икономически анализи и прогнози. Те показват, че тази ситуация негативно ще повлияе върху джоба на гражданите и банковите сметки на фирмите. През настоящата година преобладаващата част от гражданите и фирмите свиха коланите си, а бюджетът - орязва разходите, ситуацията през следващата година сигурно няма да е по-различна.

За 2010 г. се прогнозира спадът на инвестициите и потреблението да продължи. Държавният бюджет също няма да може да увеличава разходите, ако управляващите искат в хазната да няма дефицит.

Основната причина за спада на българската икономика е глобалната финансова криза. Въпреки някои сигнали за скорошно отминаване на рецесията в САЩ рисковете за световната и европейската икономика не са намалели, пише в анализ на АИАП. Силното забавяне на световната икономика и основните ни търговски партньори води до свиване на българския износ.

За първите пет месеца на годината износът на стоки падна с 30,7% в реално изражение, а за цялата година очакваният спад на износа на стоки е с 10,5%. Това оказва негативно влияние и върху транспортните услуги. В резултат общият износ на България за 2009 г. се очаква да се свие с 12,3%, смятат от АИАП.

Ограниченото кредитиране и забавеният ръст на доходите водят до намаление на инвестициите и продажбите вътре в страната. За 2009 г. се очаква потреблението на домакинствата реално да се свие с 4,5%, а на правителството - с 3%.

През следващите години вътрешното търсене, идващо най-вече по линия на инвестициите, е трудно да възстанови растежа на българската икономика до познатите през последните години нива, пишат от АИАП.

Затова сценариите за възстановяване на икономиката минават през подобряване на износа на страната. Но предвид световната конюнктура в момента няма индикации това да се случи през 2010 г.

Дори напротив, очаква се догодина износът да продължи да пада и свиването му да е с 3,8%. Затова прогнозите са за спад на икономиката с 1% през 2010 г. Това ще бъде съпроводено с поддържане на сравнително ниска инфлация в рамките на 2,2% през следващата година. Курсът на долара ще расте, смятат от АИАП. Вчерашният курс на щатската валута беше 1,37-1,38 лв. Докато прогнозите на АИАП са, че курсът на долара в края на настоящата година, както и през следващата ще бъде около 1,45 лв.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 5562 |21.07.2009 Голяма битка на имотния пазар очакват експерти . 3| 5023 |07.07.2009 Блумбърг: България я очаква дълбока рецесия, заем от МВФ е наложителен . 1| 9928 |10.06.2009 Слънчев бряг юбиляр, стана на 50 години . 1| 4814 |21.05.2009 Мексико навлезе в рецесия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads