Реклама / Ads
0| 4754 |03.08.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

От октомври газът по-евтин с 10-15%

.
С 10-15 % може да поевтинее природният газ от 1 октомври, прогнозира председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев пред медии.
Според Семерджиев - най-добрата възможност да се поддържат стабилни цени на природния газ, в която и да е страна, е местният добив. Усилията, които се полагат да има местен добив на синьо гориво, са в правилната посока и ще доведат до стабилизиране на цените, индустрията също ще може да се възползва от това.
Засега, обаче, не е ясно какви ще са количествата, които от „Мелроуз” могат да доставят като добив от „Галата”, за да се каже как това ще повлияе на цената на газа. Ако те са малки, местният добив ще повлияе незначително на цената на синьото гориво.
При местния добив също има разходи, припомни Семерджиев, но посочи че винаги газът, добиван от находището „Галата”, е бил на по-ниски цени от порядъка на 10-20 %.
В комисията не е постъпвала конкретна информация във връзка с преговорите с Русия за нови газови договори.
Надяваме се, че към септември, когато трябва да определяме цената на природния газ, ще имаме възможност за корекция, дай боже да бъде надолу, заяви председателят на ДКЕВР.
В момента използваемостта на газоразпределителната мрежа у нас е много ниска – 10-20 %.
Едва 50 000 са битовите потребители, които ползват този начин на отопление, което, по думите на Семерджиев, е много малко за размерите на България. Цените на природния газ са сравними с тези на топлофикационните дружества, но битовите потребители трябва да направят допълнителни инвестиции за присъединяване. Потребителите обаче контролират изцяло консумацията на природен газ.
Окончателни резултати от одита на газоразпределителните дружества могат да се очакват към края на септември, макар че основните изводи са направени.
От комисията считат, че възможност за подобряване на структурите на газоразпределителните дружества, е удължаването на срока на амортизация.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4861 |20.07.2010 Топлото със 7% по-евтино от октомври . 15| 5421 |06.07.2010 Зубков: Борисов, защо газът у вас е толкова скъп? . 23| 10884 |02.07.2010 На море с хазяйки; в Гърция и Турция - по-евтино за българина . 2| 5843 |30.06.2010 От утре говорим по-евтино в ЕС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads