Реклама / Ads
5| 12807 |23.02.2023 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Опровержение на баснята ”азербайджанският газ всъщност е руски”

.
Още малко числа в опровержение на баснята ”азербайджанският газ всъщност е руски”. През миналата година Азербайджан е внесъл 1 млрд. куб. м газ, главно от Туркменистан през територията на Иран. Това пише анализаторът Пламен Димитров.
 

Внос от Русия е имало само през декември и възлиза на 93 млн. куб. м. А общият износ на Азербайджан за 2022 г. е 22 млрд. куб. м. Т.е. - това, което е дошло от Русия, е по-малко от половин процент (0,5%!) от износа на Азербайджан, обяснява той, за да разсее всякакви съмнения.

 

Вижте какво каза преди месец азербайджанският президент Илхам Алиев по държавната телевизия, цитиран от агенция "Интерфакс": Страната ще изнесе общо 24 млрд. куб. метра газ през 2023 г., ЕС очаква 10 млрд куб. метра азерски газ до лятото


Азербайджан се превръща в сериозен играч на газовия пазар, включително на европейския пазар, подчертава Алиев. Азерският газ навлезе на българския пазар след откриването на интерконектора Гърция-България, а тази година започнаха доставките за Румъния, припомни държавният глава.

 

Газопроводът има огромно значение не само за страната ни, но и за цяла Централна и Югоизточна Европа. "Работата по интерконектора, който ще свърже цялата система със Сърбия, се извършва. Започнаха и разговори (за доставки на газ), включително със Сърбия. Започнахме и активни преговори за газификацията на Албания, тъй като тази страна е само транзит. В Албания няма газова мрежа и това е доста скъп бизнес. Ние сме предложили нашите услуги в този случай", обясни Алиев. По думите му момента се обсъжда кои албански градове ще бъдат газифицирани.


Миналия юли председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и Илхам Алиев подписаха декларация за намерения за газови доставки, така че ЕС да може да се измъкне от зависимостта си от руска енергия на фона на руската инвазия в Украйна. Считано от 2027 г. ще бъдат доставяни най-малко 20 млрд. куб. метра газ годишно, припомня DPA.


Според Алиев Азербайджан е изнесъл общо 22 млрд. куб. метра газ в чужбина миналата година, като най-големите му клиенти са Турция и Европа. Същевременно страната е внесла 200 до 300 милиона куб метра газ от руската държавна компания "Газпром" за собствени нужди.


Международната агенция по енергетика предупреди, че ако Русия намали малкия дял газ, който все още доставя на Европа, и китайското търсене на газ се възстанови от ниските нива, предизвикани от локдауните заради COVID-19, ЕС може да се сблъска с недостиг на газ от 27 млрд. куб. метра през 2023 г. Общото потребление на газ в ЕС беше 412 млрд. куб. метра през 2021 г.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5606 |23.02.2023 Важните автомобилни течности през зимата . 0| 5132 |22.02.2023 Безплатни консултации с неврохирурга проф. д-р Зафер Токташ на 4-ти март 2023г. в София . 6| 5770 |21.02.2023 Цената на ”Гражданска отговорност” падна от 240 на 180 лв. . 0| 5764 |22.02.2023 Sesame може да се похвали с едни от най-добрите бонуси за страната

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads