Реклама / Ads
2| 5041 |05.09.2007 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Орешарски: Предсрочно изплатихме 1 милиард лева от дълга си

.
Министерството на финансите отвори врати и представи двугодишен отчет за дейността си. Регистрираният излишък по консолидираната финансова политика е в размер на 2.2 млрд. лева за полугодието. Фискалният резерв е 7.1 милиарда лева.
 
Министърът на финансите Пламен Орешарски подчерта, че води политика, на първо място консервативна, съобщи Money. 

Той акцентира върху фразите „фискална стабилизация" и „запазване на устойчивостта". Изплъзналите се от устата му думи „които съдействат на социалната отговорност" не намериха потвърждение в речта му по-нататък.

Най-съществените цифри в отчета касаят изпълнението на фискалните цели за 2007 г. Министърът ни уверява, че за първото полугодие на 2007г. се наблюдава продължение на позитивните тенденции от предходната година.

За първото полугодие на 2007г. бюджетните разходи са 43.3% от планираните разчети за годината, „в контекста на прилаганата политика за ограничаване на публичните разходи".

Изпълнението на приходите за полугодието е в размер на 52.6 % от разчетите за 2007г.

Може да се възрази, че държавата не може да гледа на направените разходи като на „изплъзнали се пари" (каквото очевидно е становището на МФ), а трябва да ги възприеме като инвестиции в развитие.

Освен това, по-голямата събираемост може да говори, че в планирането на приходите за фискалната година са възприети занижени стойности.

Такъв голям бюджетен излишък според министър Орешарски е необходим заради стряскащото нарастване на дефицита по текущата сметка (за първите 6 месеца на 2007 той достигна 10.6% от БВП, като министърът се надява за цялата година да станат 17.6%, „но може и повече").

Според министъра, дефицитът по текущата изисква рестриктивна фискална политика, а не, както би си помислил някой, насърчаване на производството, ориентирано към износ.

От друга страна, намаляването на данъците, в което приключение се впуска фиск, по принцип води до увеличаване на ликвидността, а оттам и до разрастване на дефицита по текущата сметка (чрез по-голямото потребление на вносни стоки), на която забележка министърът отвърна, че това само потвърждава трудностите за провеждане на фискална политика.

За цялата година целевият бюджетен излишък е в размер на 2.3% от БВП.

Всъщност излишъкът никак не бил толкова голям. Ако се махнат средствата по няколко големи и дългосрочни фонда, ще остана средства колкото за 2 месеца поддържане на бюджетните институции, което било изключително малко ако се направи аналогия с едно домакинство имащо спестявания само за 2 месеца напред.

Относно овладяването на инфлацията финансовите мерки не били подходящи. Все пак министърът признава, че с инфлация като тазгодишната, еврозоната е далече.

А според Пламен Орешарски е „хубаво да влезем в еврозоната" - левът според нашия финансов министър е паричен сурогат. „Няма добър режим, има режим към който се адаптират икономическите агенти."

По отношение на плоския подоходен данък, след взетото политическо решение нямало конкретно окончателни решения, каквито трябва да чакаме в края на Септември.

В периода 2005-2007г. предсрочно са изплатени 1 млрд. лева от дъга ни и сега сме на едно от най-добрите нива в ЕС по показател съотношение дълг/БВП (по метода на маастрихтските критерии), близо 20%. Преди 10 г. съотношението било 130%. Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 6264 |05.09.2007 Туристическата конфедерация най-сетне стана факт . 2| 10758 |04.09.2007 Клиенти много, а софийска земя – малко . 0| 5548 |04.09.2007 TUI Travel PLC започва да се търгува на Лондонската Фондова Борса . 3| 6262 |03.09.2007 Ново сдружение ще брани интересите на туризма

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads