Реклама / Ads
3| 6262 |03.09.2007 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Ново сдружение ще брани интересите на туризма

.
Съюзът на инвеститорите в туризма, който беше учреден днес ще възстанови със свои средства голям брой туристически представителства на България в различни държави. Това заяви единият от учредителите на сдруженнието Валентин Йосифов, шеф на TUI България.
 

По думите му до октомври ще бъде възстановено представителството във Франкфурт, чиято поддръжка ще струва около 20 000 евро на година. Съюзът ще създаде мултимедиен информационен център в София, където всеки ще може да получава информация за туризма в България. От организацията са предвидили в центъра да се създаде възможност и за излъчване на филми за комплексите и услугите, които се предлагат в страната ни. Това са само една малка част от целите на съюза.

Управителният съвет на дружеството се състои от 9 души. Председател на УС на СИТ е Ветко Арабаджиев ("Виктория груп"). Двамата зам.-председатели са Радка Минева ("Балкан Холидейс") и Валентин Йосифов (ТУИ-България). Останалите членове на УС на сдружението са Людмил Стойков, собственик на "Дюни", Александър Тумпаров, представител на "Нове холдинг", Евгения Банева, изпълнителен директор на "Русалка холидейз", Бедо Доганян, председател на УС на Синергон Холдинг и собсвеник на "Новотел - Пловдив" и хотелите "Гларус", "Искър" и "Европа" на Слънчев Бряг, Валентин Филипов, представител на Съюза на собствениците в Слънчев Бряг, Илия Иванов, представител на "Литекс". Соня Колтуклиева е главен секретар.

В контролния съвет на СИТ бяха избрани Борислав Дионисиев, BHD consulting, Орлин Попов, собственик на веригата Happy bar &grill, Огнян Сапунов, "Delta Group". Контролният съвет определи за свой председател Орлин Попов.

Съюзът на инвеститорите в туризма представлява фирми и дружества, които заедно притежават над 400 хотела с повече от 150 000 легла.

Членовете на СИТ са инвестирали в притежаваните от тях туристически обекти над 2 милиарда лева и осигуряват работа за 50 000 работници и служители. Това прави СИТ най-авторитетната браншова организация в областта на туризма и едновременно дава възможност на сдружението да изпълни конкретни намерения, които изискват голям организационен, финансов и консултативен ресурс.

Двата консултативни съвета, по Инвестиции и развитие и по Еврофондове, започват работа по проекти за публично-частни партньорства, които да търсят ко-финансиране от европейски грантови фондове.

Най-съществената особеност на новоучреденото сдружение, подчертаха в изказванията си Бедо Доганян и Валентин Йосифов, е желанието на членовете му да вложат собствени средства и усилия, като с това помогнат на държавните и общински органи, вместо да търсят помощ и финансиране от тях. Йосифов припомни един от най-тежките проблеми, пред които е изправена България вече години наред е скъсяването на активния сезон заради закъсняващо стрителство в курортите. Такъв пробем изисква намесата на държавните органи, но подкрепени от сдружения като СИТ.

Председателят на СИТ Ветко Арабаджиев потърси помощта и на медиите, за да се реализира желанието на собствениците все повече български туристи да почиват в хотелите и курортите у нас. Вложени са огромни средства, поясни той, но без дългосрочна стратегия и модерна концепция за това, какъв вид туризъм искаме да развиваме в България, няма да можем да отговорим на конкуренцията в Европейския съюз и новите предизвикателства пред страната ни. За да изградим достоен имидж на България като предпочитана туристическа дестинация, трябва обединено усилие от страна на собствениците и активна подкрепа на медиите.

Гости на учредителното събрание на Съюза на инвеститорите в туризма бяха Анелия Крушкова C председател на Държавната агенция по туризъм, Витан Иванов C председател на Съвета по туризъм - София, Ирина Йорданова, Директор европейски проекти и комуникации в Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България и др. Съюзът на инвеститорите в туризма си поставя за цел да представлява и защитава обединените интереси на инвеститорите в България, които желаят да работят за създаването на единна национална политика в областта на туризма и на български национален туристически продукт. "Ние искаме да изтрием от паметта на туриста лошите гледки, които е виждал като строежите през май и юни", казва Йосифов. СИТ ще е 42-рата организация в туризма и целта ни е да стане най-добрата, коментира Евгения Банева.

Даниела Георгиева 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5302 |03.09.2007 СБТИ няма да подкрепи създаването на Конфедерацията по туризъм . 2| 5125 |03.09.2007 Близо 40 хил. британци с имоти у нас . 3| 5686 |29.08.2007 Още един от учредителите на конфедерацията на туризма се отказа . 2| 6280 |28.08.2007 По-ниски цени в Слънчев бряг от септември

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads