Реклама / Ads
4| 5536 |21.11.2018 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Отлагат купуването на изтребител заради неясни оферти

.
Нито една от офертите за нов изтребител не е напълно ясна, каза заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов.
 

Затова до средата на следващата седмица ще бъдат изпратени въпроси до правителствата на САЩ, Швеция и Италия, които ни предлагат самолети. На базата на отговорите българското правителство ще избере между „Грипен“, F-16 или „Юрофайтър“.

 

Нямаме перфектна оферта, която да кажем, че всичко ни е ясно. Новото в процедурата е, че ние даваме възможност на държавите да си подобрят офертите, заяви Атанас Запрянов, цитира БНТ.

 

България е на втория етап от преговори за новия тип изтребител. Сега целта е събиране на информация по трите оферти.

 

Договорът най-вероятно ще се подпише с която и да е от държавите догодина. Парите са налични, те са в бюджета, каза още Запрянов.

 

Повече от 4600 изтребители F-16 са били закупени до сега. Той е на въоръжение на 26 държави. Участва в повече от 400 хиляди мисии със 74 победи и нито една загуба, хвали Джеймс Робинсън - директор „Международно бизнес развитие на F 16“, „Локхийд Мартин“.

 

Повечето НАТО-вски държави използват този самолет. Това означава, че могат да се провеждат общи обучения, може да се построи обща инфраструктура за F-16 тук, която няма да се използва само от България, а от всички в НАТО, както и от съседни държави, които имат такива изтребители, каза Ерик Рубин, посланик на САЩ в България.

 

Американците предлагат и обучения на българските пилоти и техници. Някои от самолетните компоненти могат да се изработват в България, за да се открият работни места. С едно наше изискване обаче не са съгласни - 24 месеца са малко, за да се направят 8 нови самолета. Атанас Запрянов се съгласи, че това е тежка задача, но беше категоричен, че до 2024 година самолетите трябва да са при нас, независимо коя държава ще ги достави.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4787 |06.11.2018 Каракачанов иска преразглеждане на поръчката за ремонт на изтребителите Су-25 . 3| 7265 |01.10.2018 Велизар Шаламанов: Изборът на нови изтребители ще бъде между Ф-16 и ”Грипен” . 0| 7282 |05.04.2018 МО се похвали, че раздвижва проекта за нов изтребител . 4| 6897 |07.01.2018 Руска връзка: От РСК МиГ чакаме цената за ремонта на изтребителите ни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads