Реклама / Ads
1| 4999 |10.07.2008 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Пак навалица пред посолството ни в Москва, от МВнР винят руснаците

.
Посолството на България в Москва пак на практика е блокирано, защото ваканцията на повечето руснаци започвала този уикенд, а документите им още не били обработени от комисията ни.
 

Туризмът, който според експерти е един от основните отрасли в икономиката и от развитието, на който зависи цялостния напредък на страната ни за пореден път се сблъсква с проблеми, които съвсем не са нови, а напротив - те са ни до болка познати. Този път обаче потърпевши не сме ние, а руските ни гости. Отново на преден план излезе проблемът, свързан с издаването на визи за тях. Тази сутрин руските медии пишат, че посолството на България в Москва на практика е блокирано, защото ваканцията на повечето руснаци започвала този уикенд, а документите им още не били обработени от комисията ни. Въпреки че на дълго и на широко се изписа за този проблем и се алармира от какви ли не органи и институции, нещата остават на същото дередже, а даже се и влошават.

Причината според заместник-министърът на външните работи Милен Керемедчиев е, че руските туроператори не кандидатстват по интернет за български визи, а от четири месеца е осигурена такава възможност, но те не го правят.

"В Санкт Петербург няма никакви опашки, обаче там дисциплинирани туроператори кандидастват он-лайн, а в Москва туроператорите се изсипват с големите чанти и с по 100 хил. листа и  за това стават неуредици, ето днес пак неприети и недоволни. Не може така да се работи, това е старият начин. Преди години този проблем го нямаше, защото у нас не идваха толкова много руснаци, сега купуват и имоти тук, има и бракове и т.н.", това казаха пред Frognews.bg във връзка с визовите проблеми от дирекция "Консулски отношения" към външно министерство.

По-късно Милен Керемедчиев щял да се срещне с руски туроператори. Хората се опасявали, че няма да изкарат почивката си в Слънчев бряг, а пред входа на българското посолство. Няколко руски туристически агенции не успели да подадат документите на клиентите си, макар че били готови да платят за спешна поръчка. На срещата заместник-министърът Милен Керемедчиев ще постави условие на агенциите всички документи за визи да бъдат подавани по интернет, а плащанията да стават само по банков път.

moskva4.jpg

До вчера 85 000 български визи са издадени на руски туристи.

Лошото обаче е, че от министерството гледат на проблема през своята призма и налагат нещата да се случват така, както те са преценили за удобно и правилно. МВнР обаче би трябвало да забележи кога и какво става пред българските консулства и да търси и други алтернативни начини, освен интернет услугите. А може би от  министерството трябва да си зададат въпросът дали нещо не куца при тях, вместо да се търси проблемът в руските туроператорски фирми. Като например, че продуктът, който е купен не е функционален и не върши работа, както каза преди време в интервю Любомир Панковски, член на УС на Българската асоциация на туристическите агенции (БАТА). Той обясни, че в Санкт Петербург интернет системата била на съвсем друго, опростено ниво за разлика от тази в Москва.

Не е зле да се проумее фактът, че не можем да привличаме туристи, като ги караме да се редят с дни и часове, за да получат виза.

Излиза, че заради дребни неуредици и некачаствен софтуерен продукт всяко лято ние губим стотици туристи, на които им е писнало да се борят с нелепата ни система и които се насочват към съседите ни, където този така и нерешим за нас проблем липсва. Руските туристически фирми се отказват масово, но не защото нямат желание, а защото просто не става. И така незнайно до кога. От министерството явно не си дават сметка, че възпирането на тези туристи да дойдат в страната, означава стопирането и на приходите от тях, една част от които отиват именно в бюджета. И не е зле да се замислим за българската поговорка "Кой каквото прави, на себе си го прави!"

Даниела Георгиева 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 6572 |08.07.2008 Easy Jet стартира полети от София до Мадрид, Манчестър и Милано . 3| 4743 |04.07.2008 Живеем по-нашироко в сравнение с миналата година . 1| 5738 |04.07.2008 Тетевен взе приз за уникално европейско селище . 9| 6219 |04.07.2008 Златни пясъци върви към фалит

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads