Реклама / Ads
44| 10433 |10.03.2015 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Паникааа! Руснаците вещаели провал за летния сезон

.
руските туристи доскоро пълнеха джоба на българските курорти
Предстоящият летен сезон ще се превърне в истинска катастрофа, ако държавата спешно не подпомогне бранша. Причината е очакваният поне 50% спад на летуващите у нас и в цяла Европа руснаци и жестоката конкуренция за останалите туристи, обявиха единодушно хотелиери и туроператори, известява Труд.
 

Днес те се срещнаха във Варна с вицепремиера Ивайло Калфин и зам.-министри от Министерствата на туризма, строителството, вътрешните и външните работи. "Запълването на тази огромна ниша тепърва ще предизвика ценова война, която ние ще загубим, защото се борим със собствени сили и нямаме никакви буфери", каза Венцислав Танчев, представител на немския туроператор ALLTOURS. Той и колегите му от "Томас Кук" и "Дер туристик" съобщиха, че досега е отчетен 4,5-5% ръст на ранните записвания на немския пазар. Те са 60% от целия контингент, а за останалите 40% предстои люта битка, както и за всеки руски турист.

 

"В нея Турция влиза с 6000 долара субсидия за всеки самолет с туристи, в Гърция чадърите и шезлонгите са безплатни, а у нас сянката е по-скъпа от нощувката", даде пример Гешо Любенов, шеф на "Турал", която води у нас руснаци, украинци и беларуси. Според него родните хотелиери свили цените с близо 40% и до Нова година България е предлагала най-евтини морски почивки в чужбина за руснаците. В момента обаче конкурентите ни давали по-ниски оферти.

 

Северните курорти нямат заявки от Русия и Украйна. "Записванията ще са в последния момент - 13-14 дни преди самата почивка. Затова трябва да издаваме визи за ден-два", апелираха от бранша. МВнР ще командирова 58 служители в Москва, Санкт Петербург, Киев и Одеса. В руската столица ще може да се издават по 6000 визи дневно, увери Раковски Лашев от Външно. Шенгенски визи ще се издават за беларусите, 70% от които идват с автобуси през Полша и Словакия, увери той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 24| 7348 |01.12.2014 Financial Times: България е рай за руснаците . 2| 7366 |31.08.2011 Одобриха руснаците за купувач на "Булгартабак" . 9| 5068 |08.02.2011 Трайков не очаква руснаците да се оттеглят от „Белене” . 3| 5306 |28.04.2010 Руснаците ще почакат за АЕЦ „Белене”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads