Реклама / Ads
4| 5326 |13.04.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Пазара на имоти се раздвижва, банките - готови да финансират

.
Пазарът на имоти започна да се раздвижва, кредитният пазар отново е залят от промоции на ипотеки, а банките пак са готови да финансират почти цялата сделка. Това е констатацията на експерти, които следят динамиката на пазара с недвижими имоти през последните няколко месеца.
 

По думите на Теодора Димитрова, ръководител на една от водещите брокерски компании, през 2009 г. година по-голямата част от сделките са ставали със собствени средства на купувачите, докато през последните три-четири месеца се отчита засилено финансиране чрез банкови кредити, които основно финансират по-скъпи имоти. Очаква се тази година банките да се прицелят и в младите семейства, като потенциални клиенти за ипотечни кредити.

Според Тихомир Тошев от „КредитЦентър” – над 50 % от сделките с жилища, финансирани чрез такива заеми, са именно на хора между 26 и 35 години. „Определено виждаме и раздвижване от страна на финансовите институции точно към подготвянето на целеви продукти, насочени точно към млади семейства, вече имаме един такъв пример, оферта, която е с подобрени параметри”, каза той.

В момента ипотечните кредити имат годишен процент на разходите между 9 и 16 %, а лихвите са между 7 и 14 %. При промоционалните оферти може да се стигне до лихва от около 6 %. Така месечните вноски са между 330 и малко над 500 евро. Очаква се обаче лихвите да продължат да падат. В момента младите семейства най-често теглят кредити между 30 и 40000 евро. Купуват си по-малки апартаменти, двустайни в повечето случаи.

Според експертите най-голяма динамика има в ценовите нива до 50 000 евро или във всички райони на столицата, където може да се купи имот, който е до тази стойност, но има съответното качество  Клиентите с по-голям бюджет, разбира се, имат  предпочитания и към определени квартали. Най-голяма динамика има в районите в столицата Младост, Люлин, които с  метрото стават изключително привлекателни за живеене заради лесния достъп до централната част на града. Това кара клиентите да се насочват към този тип жилища.

За 50 000 евро може да се купи апартамент с една спалня. Ако е ново строителство, цената му скача до около 65 000 евро. „Около шест-седем месеца има известно стабилизиране на цените. Предполагам, че това ще се задържи и през тази година, не очаквам някакви сериозни спадове или пък повишения на цените”, каза Димитрова.

Ако се погасява кредитен план, месечната вноска ще бъде с около 100 – 150 евро повече от месечния наем. Заради това много хора вече избират жилище на кредит вместо наем.

Експертите обаче са категорични, че цената на жилището не бива да се смята само като продажната му стойност. Има разходи за нотариус, брокерска агенция, а и тепърва предстои ремонт. Всичко това оскъпява крайната инвестиция. От друга страна – раздвижването на пазара със сигурност ще доведе и до скок в цените и тогава общите разходи по сделката ще нараснат като цяло. Моментът за покупка на ново жилище е подходящ, но единствено при премерен риск.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5020 |08.04.2010 Активите на банките продължават да се влошават . 0| 6121 |29.03.2010 Излъгани с имоти англичани протестират в Банско . 4| 5316 |08.02.2010 Имотите в София падат с 10%? . 1| 5438 |25.01.2010 Банките превземат пазара за недвижими имоти

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads