Реклама / Ads
2| 5019 |08.04.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Активите на банките продължават да се влошават

.
Продължава процесът на влошаване на качеството на активите на банките в България, макар и с по-ниски темпове през четвъртото тримесечие. Това се посочва в тримесечния анализ на БНБ за периода октомври-декември 2009 година.
 

Според данните в него експозициите нарастват с 12% спрямо септември, а делът им в брутните активи на системата достига 9.8%.

Относителното тегло на класифицираните кредити (просорчени кредити) в брутните кредити (без тези за кредитните институции) се повишава до 13.6% , като делът на тези с просрочие над 90 дни нараства до 6.4%.

През четвъртото тримесечие не се проявяват нови фактори, които променят източниците или остротата на процесите, оказващи въздействие върху банковата стабилност.

Рисковият профил на системата отразява икономическото и финансовото състояние на клиентите на кредитните институции и не се променя от края на 2009 г.

Според анализа основни фактори са нарасналата острота на кредитния риск както в отделни банки, така и на ниво система, намаляващият капацитет на доходите от основна дейност да посрещат нарастващите разходи за обезценка, съхраняването на ликвидните активи на нива, адекватни на профила на ликвидния риск и наличният капиталов буфер за посрещане на допълнителен натиск върху собствените средства.

От БНБ посочват, че банките съумяват да управляват остротата на кредитния риск независимо от влошаването на портфейлите. Индикатор за това е отсъствието на значителна промяна в обема на входящите парични потоци от кредити.

Големият дял на кредитите в активите, допълнени от висококачествени и доходни вложения, в съчетание с управляем процес на влошаване на кредитния портфейл позволява на банките в значителна степен да намалят негативите от макросредата.

Неблагоприятните процеси в кредитния портфейл на системата са съпроводени от повишаване на провизиите, формирани като разходи за обезценка и специфични провизии за кредитен риск. Банките акумулират негативите от влошаването на портфейла за сметка на генерираните значителни приходи от основна дейност, като покритието с провизии остава високо.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5438 |25.01.2010 Банките превземат пазара за недвижими имоти . 2| 5563 |10.12.2009 Просрочени кредити удрят банките догодина . 2| 5223 |24.11.2009 Банките отчитат лек спад на кредитирането . 4| 4936 |10.11.2009 Емил Хърсев: Банките попресолиха супата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads