Реклама / Ads
10| 6884 |16.06.2015 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Пеевски не забогатял и стотинка, горкият. Борисов - също

.
Делян Пеевски
Депутатът от ДПС Делян Пеевски грам не е забогатял с пари и имоти. Това става ясно от уведомление, свързано с годишната му декларация.
 

Той е уведомил, че не е настъпила промяна в имането му през изминалата година. В същото положение са още няколко души от властта. Става дума например за премиерът Бойко Борисов. От миналогодишната му декларация е видно, че разполага с 42 536 лв., които е получил като обезщетение за неползвани отпуски като министър-председател през първия му мандат. Още 7934 лв. държи на банкова сметка.

 

В имотите и сметките не са мръднали вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин, министрите на здравеопазването Петър Москов, на околната среда и водите Ивелина Василева, на регионалното развитие Лиляна Павлова и на финансите Владислав Горанов, както и шефът на Митниците Ваньо Танов.

 

Особено пестелива се оказва шефката на политическия кабинет на Бойко Борисов Анжелина Тотева. Със заплати и заем в размер на 47 бона тя е успяла да купи къща в Бистрица за 159 000 лв. Любопитното е, че за същите пари през миналата година е придобила апартамент в столицата и то пак от заплати.

 

От подадените декларации става ясно, че лидерът на ББЦ Николай Бареков е най-богатият висши чиновник с 4 млн.лв. годишен доход. Половинката му Мария Календерска е дала лични заеми за 1,3 млн.лв. Лидерът на БСП Михаил Миков има най-много акцкции, вкл. в "Хиимпорт" и Енерго про.

 

Единият от зам.- министрите на енергетиката и съпругата му имат общо 11 кредитни карти за близо 200 хил. лв. и в същото време обявяват като налични средства малко над тази сума.

 

Министърът на културата Вежди Рашидов няма нито един лев в банка, става ясно от декларацията му.

 

Управителят на БНБ Иван Искров пък притежава депозит повече от 50 000 лева. Спестяванията на съпругата му Гинка са за близо 12 000 лева, като и двамата са декларирали, че ги имат от лихви и трудови правоотношения.

 

Но да надникнем в тези декларации на властта, където нещо се случва, където нещо е описано, а и чинно подадено до Сметната палата.

 

Така например вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова има вила с дворно място в Белица до Ихтиман. Постройката е повече от скромна, 41 квадрата, а сумата, за която е купена, е още по-скромна – 2000 лева.

 

Бившата социоложка, настоящ МВР шеф, е декларирала и спестявания от заплати – в евро и левове, на обща сума от 24 200 лева.

 

Бившият вътрешен министър Веселин Вучков е доста многословен в декларацията си. Надлежно той е описал два апартамента в София и къща с двор в село Стоб край Кочериново. Декларирал е и Фолксваген "Пасат" от 2008 г., купен за 7 хиляди лева.

 

Освен това Вучков има банков влог за 63 500 лева, като в същото време има и два заема към банки, единият е за 18400, а другият - ипотека за 12800 евро.

 

Томислав Дончев, който е вицепремиер по европейските фондове и икономическата политика в кабинета "Борисов" 2, е спестил от заплати и командировъчни от Европейския парламент цели 55 хиляди евро.

 

От наследство външният ни министър Даниел Митов има апартамент от 107 квадрата на столичната улица "Фредерик Жолио Кюри", находящ се в бл. 312, ет. 3, ап. 18.

 

Оказва се, че дипломат №1 на държавата разполага със солидни банкови влогове в няколко банки. Пред Сметната палата той е декларирал 5 сметки в долари на стойност 113 хил. и една в евро със скромните 25000. Всички те са описани като пари, получени от заплати.

 

Военният ни министър Николай Ненчев има два имота – единият е апартамент от 65 квадрата в София, купен за 33 хиляди лева, а другият е къща - 958 кв/м в бургаското село Кукорево, която е наследствено прехвърлена на негово име за 300 лева. На свое име той е декларирал и един влог за 15 бона от заплати.

 

Министърът на правосъдието Христо Иванов се оказа, че кара стара Астра, купена за 2500 лева. На свое име той няма много пари, само едни 2900 лева, получени от заплата, но съпругата му – Йорданка Иванова разполага с цели четири сметки – две в български лева за приблизително 4 хил. лева и две в евро, пълни със 137 хиляди.

 

Транспортният министър Ивайло Московски явно не е забогатял последната година, поне не много, защото е декларирал пред Сметната палата само 10 бона от заплати.

 

Личи си, че земеделската министърка Десислава Танева е земеделка, защото имоти не декларира, но пък описва нивите си – две на брой в Пернишко, едната е 2300 декара, а другата 2388 дка, намиращи се в квартал "Кристал". В сметка на свое име тя държи и 35249 евро от заплати.

 

Министърът на образованието Тодор Танев декларира няколко имота – апартаменти в София и един в Дуранкулак, а и гараж в столицата.

 

Той и съпругата му имат два автомобила - "Ауди 80", купено за 3000 лева през 2003 г. и "Фолксваген Шаран", за 5700 лева, взет през 2008-а. Министърът няма влогове, но пък има потребителски кредит от 6900 лева.

 

Божидар Лукарски е от скромните министри в кабинета, без имоти, коли и огромни влогове, едва 8166 лева е спестил за година от заплати.

 

Теменужка Петкова, която е министър на енергетиката, управлява "Нисан Примера" за 2500 лева, купен през 2004-а. Тя има на влог 20 бона, но си има и две кредитни карти с общо 10 хиляди лева на разположение. Министърката има апартамент в София за 20 хиляди лева и дворно място в сливенското село Младово.

 

Министърът на туризма Николина Ангелкова и съпругът й Христо нямат имоти и коли, нямат и големи спестявания – само 10 хиляди лева. Двамата обаче са дарили и 2801 евро на дъщеря си Далия Христова Ангелкова.

 

Президент и вицепрезидент

 

Президентът Росен Плевнелиев е декларирал 6 хил. лв. доходи от дивиденти, банков влог от 5 хил. евро, спестени от заплата, близо 10 хил. евро от увеличена стойност на ценни книжа.

 

Съпругата му Юлияна пък има 10 хил. лв. доходи от непреработена растителна и животинска продукция и 2600 евро доход от инвестиция във взаимен фонд.

 

Вицепрезидентът Маргарита Попова има банкови влогове от близо 73 хил. лв. и още толкова в евро – от заплати и обезщетения.

 

 

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов е посочил 60 хил. лв. доходи от трудови правоотношения.

 

Шефът на ПГ на ДПС Лютви Местан е върнал лизингово Волво, като от спестявания и прекратения лизинг има 47 000 лв. банков влог. Съпругата му Ширин също има банков влог за малко над 16 000 лв. Местан е декларирал и 10 000 лв. налични пари, също спестени.

 

Съпредседателят на РБ Радан Кънев е отбелязал 40 000 лв. доходи от друга стопанска дейност и 13 000 – от други източници.

 

Лидерът на „Атака“ Волен Сидеров пък е декларирал единствено 3680 лева налични парични средства.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5561 |16.06.2015 Енергиен експерт за Фрог: Очакват ни горещи дебати за цената на тока . 6| 4827 |16.06.2015 Бизнесът се жалва на Борисов за цената на тока . 14| 5344 |15.06.2015 В КТБ са правени разплащания и под специалния надзор . 23| 6811 |15.06.2015 Каролев: Ранното пенсиониране в МВР-лукс и товар

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads