Реклама / Ads
0| 1670 |21.04.2025 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Първото барбекю за сезона? Ето как да се подготвите!

.
Източник: Pixabay
Дните се удължават, а температурите позволяват да се седи навън, така че е перфектното време да започнете барбекю сезона.
 

Запалете грила, поканете семейството или приятелите и се насладете на заедно прекараното време със сочни пържоли, хрупкави зеленчуци и други ароматни специалитети. Какво трябва да подготвите, за да бъде първото ви барбекю за годината успешно? С тези съвети няма как да сбъркате!

 

Удобни места за сядане на първо място

 

Барбекюто не е само храна, а и удоволствие от времето, прекарано на открито с близките хора. Затова е важно да изтупате праха от градинските мебели и да подготвите толкова удобни места за сядане, че гостите ви да не искат да си тръгнат. Дори ако сте прибрали масата и столовете внимателно в края на
лятото, прахът и някои неочаквани „посетители“ (като паяци) вероятно няма да са ви избегнали. Затова не пропускайте да се погрижите за почистването.

 

Най-често използваните материали като метал, дърво, изкуствен ратан и пластмаса се почистват лесно с метла и се избърсват с кърпа, натопена в сапунена вода. След като мебелите са чисти и сухи, не забравяйте да ги обработите с подходящи защитни продукти, за да ги направите по-устойчиви на атмосферни влияния. За дървените мебели можете да използвате масло или лак, а за метални - антикорозионен спрей или боя.

 

Когато почиствате градинските мебели, не забравяйте да ги прегледате - разхлабените винтове, напуканите крака или износената пластмаса не са само естетичен проблем, но и риск за безопасността. И повярвайте ми, неочакваното падане с чиния, пълна с лакомства, не е точно това, което гостите на барбекюто ви искат. Затова, ако мебелите са на края на своя жизнен цикъл, по-добре инвестирайте в нови.

 

Грилът е звездата на събитието

 

Обърнете също така внимание и на грила. Покритите с мазнина решетки и остатъци от изгоряла храна не са нещо, което искате да усетите в бургера си. Вземете четка, малко усилия и придайте нов блясък на грила - небцето ви ще ви благодари. Ако водата и приборите не са достатъчни, не е нужно веднага да посягате към химическите почистващи препарати.

 

Обикновен лимонов сок в комбинация със сол и сода за хляб ще свърши чудесна работа. Смесете тези три съставки в съотношение 1:1:3, навлажнете скарата с вода и поръсете получената смес върху нея. Оставете екологичния почистващ препарат да подейства за няколко минути и след това почистете скарата с четка, докато стане напълно чиста. Накрая можете да я полирате с кърпа, напоена с оцетна вода.

 

https://unsplash.com/photos/person-grilling-hamburger-patties-jLzukAj_PhQ

 

За да си спестите неприятностите следващия път, преди всяко печене покрийте леко грила с хартиена кърпа, потопена в олио. Когато изстине, почистете го добре. Мръсотията няма да загори и да се натрупа върху него, така че ще се свали много по-лесно.

 

Подгответе храната си предварително

 

Искате да се насладите на крехко месо, изпълнено с аромат? Пригответе го предварително и го оставете да се маринова в хладилника за поне 6 часа, а най-добре до 24 часа. Дори по-твърдото месо ще стане меко, а вкусът ще бъде по-комплексен. Ако се притеснявате, че месото на скара ще загори или ще се запали, изрежете видимата мазнина от по-големите парчета.

 

Не обичате месо или на барбекюто ви идват вегетарианци? Можете да мариновате чушки, патладжани, тиквички, карфиол, царевица и други зеленчуци, които ще имат страхотен вкус след скарата. Гостите ви няма да могат да устоят на сирената на скара или на различните алтернативи на месото като тофу, темпе или сейтан.

 

А каква марината да изберете? Можете да опитате една от комбинациите по-долу:

 

Марината от мед и горчица – мед, горчица, лимонов сок, олио, мечи чесън, сол.
Билкова марината – зехтин, лимонов сок, риган, розмарин, мащерка, сол, черен пипер.
Чеснова марината – пресован чесън, мед, дижонска горчица, соев сос, сол, лимонов сок.
Сладка марината от люти чушки – олио, мед, соев сос, доматено пюре, чесън, счукани люти чушки, градински чай, сос уорчестър, сол, черен пипер.

 

Гостите ви не бива да остават гладни, но не бива и да са жадни! Затова се уверете, че предварително сте осигурили достатъчно количество бира, вино и освежаващи безалкохолни напитки. А ако искате да ги впечатлите, пригответе няколко коктейла – свежото мохито или емблематичният Aperol Spritz никога не
излизат от мода. Помислете и за това дали има достатъчно вода за всички.

 

Релакс преди всичко

 

Основните неща са осигурени, сега остава само да добавите уютната атмосфера на събитието. За това ще ви помогнат например преносим високоговорител с тиха музика, приятно осветление или стилни покривки и подложки за маси. Не забравяйте да имате под ръка одеяла за по-хладните моменти и бутилка с вода, в случай че някоя от вкусотиите се запали неочаквано. Макар че комфортът е важен, безопасността не трябва да се пренебрегва.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 7192 |17.04.2025 Къде е най-добрият Великденски фестивал? . 4| 41677 |16.04.2025 На вятъра ли хвърлихме 4 млрд. лева в Коридор №8, инатът на Скопие застрашава важния проект . 23| 16005 |15.04.2025 Обрат с АЕЦ "Белене: БСП и ГЕРБ се договориха реакторите да не се продават . 6| 15516 |15.04.2025 В интерес на България е мораториумът за шистов газ да се премахне, вярва експертът Христо Казанджиев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads