Реклама / Ads
0| 5318 |27.07.2016 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Т. Петкова: АЕЦ ”Белене” е голямото предизвикателство

.
Теменужка Петкова
След решението страната ни дължи по 167 000 евро на ден за нереализирания проект АЕЦ ”Белене”. Имаме интерес въпросът да бъде решен час по-скоро. Това е най-голямото ни предизвикателство, което стои поколения напред, заяви министър Теменужка Петкова, коментирайки арбитражното дело, което страната ни загуби за оборудването на АЕЦ „Белене“.
 
НЕК имаше ангажимент да плати старите си задължения. БЕХ не разполагаше с тази сума, затова се наложи да теглим мостови заем. В същото време пласирахме успешно облигации в размер на 850 млн. евро. Това ни помогна да погасим заема си. Това каза министърът пред БНТ.

Това, че успяхме да направим всичко в кратък срок показа, че инвеститорите имат голямо доверие в правителството и реформите, които се правят в сектор "Енергетика", добави тя .

 Нужен е консенсус по тази тема и срещнахме разбиране в колегите от другите партии. Три са вариантите - да платим и да придобием оборудването и да продадем поръчания реактор на трета страна. Тук има риск по отношение на реалната цена на оборудването. Не бива да допускаме тази грешка отново. Има и трети вариант - проектът да се реализира като частен проект. Определено има желаещи инвеститори за проекта, посочи тя.

До 3-4 години очакваме доставки на втечнен газ от Иран. Нашата цел е да изградим междусистемните връзки със съседните ни страни, да изградим газопреносните мрежи. Диверсификацията означава конкуренция и по-ниски цени. Това ще се отрази благоприятно на цялата икономика“, убедена е Петкова.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4776 |21.07.2016 Теменужка Петкова: Има индикации за частен интерес към АЕЦ ”Белене” . 26| 4827 |23.06.2016 Т. Петкова: Вече плащаме дневна лихва на Росатом . 14| 4680 |20.05.2016 Т. Петкова: По ”Южен поток” работят 4-ма с редуцирани заплати

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads