Реклама / Ads
0| 4799 |21.07.2016 НОВИНИ

Теменужка Петкова: Има индикации за частен интерес към АЕЦ ”Белене”

.
Теменужка Петкова
Има индикации за частен интерес към АЕЦ ”Белене”. Според мен става въпрос за сериозен инвеститор, каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова, но не каза дали инвеститорът е от Запад или Изток.
 
На финала сме за вземане за решение за АЕЦ "Белене". Това е решение, което касае поколения напред, бъдещето на страната, на анергетиката.
Неслучайно премиерът Борисов призова за консенсус по тази тема, посочи тя.

Вариантите не са много. Първият - НЕК да заплати оборудването на 550 хил. евро, или всеки ден да плащаме по 167 хил. евро. Втората опция е НЕК и Атомстройекспорт да го продадат на трета страна. И трето - този проект да бъде завършен като частен проект, припомни министърът.

Единият реактор е завършен на сто процента, другият - на 90 процента. Изискахме от Атомстройеспорт да ни дадат подробен списък с информация.Предоставиха ни я като техническа документация. Другата седмица ще отидат  експерти от НЕК да видят това оборудването, информира тя.

Разговори за закупуване от Иран имаше. Имах среща с г-н Салехи и представихме тази възможност. Ще ги продадем със съгласието на Атомстройекспорт. Мисля, че те не отрекоха, а имаше грешка в превода. Защото не става дума за реактори втора употреба, а за нови реактори, обясни тя. Предстои среща на експерти по въпроса. В Иран ще строят централи със същите реактори. Има реален шанс да се продължат разговорите с иранските партньори,  допълни тя.

В рамките на месец трябва да сме направили необходимите сондажи и по трите проекта. Ще сондираме мнение и с Атомстройекспорт, каза Петкова.

НЕК и българската страна не е имала ресурс сами да стартираме проекта. Реалната стойност на проекта е 10 млрд. евро., посочи още министърката.

Има поле за размисъл дали ни е необходима втора атомна централа. Трябва да мислим как ще осигурим тези мощности в бъдеще, каза още тя.

По отношение Бургас-Александропулис не са водени разговори с Русия за възстановяване, разкри тя.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 26| 4854 |23.06.2016 Т. Петкова: Вече плащаме дневна лихва на Росатом . 14| 4702 |20.05.2016 Т. Петкова: По ”Южен поток” работят 4-ма с редуцирани заплати . 1| 4109 |13.05.2016 Т. Петкова: Не се притеснявам за цената на тока . 1| 4264 |12.05.2016 Петкова: Няма индикатори за падане на правителството

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads