Реклама / Ads
0| 4961 |03.09.2009 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Пик на кризата през зимата, глътка въздух през пролетта

.
В България ще достигнем дъното на кризата през зимата. Очакват ни още 4-5 трудни месеца. Януари ще е нашият месец на „предпазлив оптимизъм, а през пролетта на 2010 вече ще видим и положителни сигнали за българската икономика.
 

Това е заявил вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков на среща журналисти, състояла се след неформалното заседание на Съвета на ЕС по икономически и финансови въпроси (ЕКОФИН) в Брюксел.

Вицепремиерът е споделил, че европейските му колеги са изразили добрите си впечатления от бързите мерки във фискалната политика, предприети от новото правителство, и от широката обществена подкрепа за тези действия. Дянков е опровергал твърденията, че България ще иска заем от МВФ, съобщават от финансовото министерство.
.
Във връзка с присъединяването на страната ни към еврозоната, министър Дянков е изразил надежда, че след бързите и ефикасни промени, предприети от правителството, процесът ще бъде ускорен.

По неговите думи плоският данък засега няма да бъде променян. Ако икономиката се развива добре, в бюджета за 2010 г. може да се заложи дори намаляване на ставката за Данък добавена стойност (ДДС) от 20 на 18 на сто, и с още 2 % пункта до края на мандата на сегашното правителство.

По време на срещата е била обсъдена общата позиция на финансовите министри и на управителите на централни банки на ЕС за предстоящата среща на Г-20, която ще се проведе на 4 и 5 септември в Лондон.

Съветът е определил развитието на европейската икономика след бурните сътресения от световната финансова и икономическа криза с думите „предпазлив оптимизъм". Една от причините за това е, че все още не се знае дали държавите-членки на ЕС, които вече са в подем, имат устойчив растеж или той е следствие от фискалните стимули.

Министрите прогнозират, че през следващата бюджетна година по-голяма част от страните в ЕС ще имат дефицит над 3%. Прогнозите на финансовото министерство за следващата година предвиждат бюджетът отново да е балансиран, като страната ще се стреми да избегне допълнителни дългове и да се справи с кризата със собствени сили. Общо за 2010 г. спадът на БВП ще е около 2%, като по-черна прогноза за развитието на икономиката ни досега е давал само Международният валутен фонд с очакване за спад от 2,5%.

Според експертите във финансовото министерство, ако България успее да усвои предвидените за периода европейски средства, към пролетта икономиката ще тръгне към възстановяване. Прогнозите им са, че инфлацията ще намалее до 2,2%, а дефицитът по текущата сметка до минус 8 на сто. Цената на това ще е запазване на доходите на сегашните нива, драстични съкращения в администрацията и затягане на държавните капиталови разходи. За 2011 г. екипът на Дянков очаква ръст на икономиката от 3,8%, като до 2013 г. трябва да се възстанови темпа от годишно увеличение на произвежданите стоки и услуги с 5%, предвижда средносрочната фискална рамка на правителството.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5409 |31.08.2009 Енергийният холдинг бори кризата с харчове за милиони . 1| 5150 |25.08.2009 Кризата удари курортен град . 0| 5036 |23.08.2009 МВФ: Глътка оптимизъм за излизане от кризата . 7| 5238 |09.07.2009 70 съвета към новия кабинет стопират кризата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads