Реклама / Ads
7| 5247 |09.07.2009 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

70 съвета към новия кабинет стопират кризата

.
70 мерки за повишаване на благосъстоянието в България предлага на новите управляващи Институтът за пазарна икономика (ИПИ).
 

Сред тях са намаляване на осигуровките, премахване на монопола на здравната каса, както и на ограниченията в практикуването на свободните професии, намаляване на административните структури и наетите в администрацията, влизане в еврозоната, либерализация на цените, премахване на държавните субсидии, приватизация на оставащите държавни активи.

Според института, прилагайки 70-те препоръки, всяко правителство може да е сигурно, че дава възможност на бизнеса да се развива, на гражданите - да има подобен избор, а на управляващите - да провеждат благоразумна политика.

Препоръките на института са направени на базата на анализ и изследване на най-добрите реформи в света. Оценките за състоянието на България се основава на 10 международни индекса, сред които за икономическата свобода, средата за бизнес, конкурентоспособността, човешкото развитие, възприятията за корупция нивото на защита на собствеността. Сред показателите, по които България е най-зле са: права на собственост, корупция, големина на правителството.

Според изследванията на ИПИ присъединяването на страната ни към ЕС е повлияло негативно на нивото на корупция у нас. Според института в България са констатирани множество корупционни практики, липса на ефективни антикорупционни мерки, корупция сред висшите политически нива, наличие на организирана престъпност, лош контрол върху публичните средства.

България получава най-нисък резултат по отношение на качеството на образованието - последно място в ЕС по математика, последно място по четене.

Особено тревожно е състоянието на конкурентоспособността на икономиката, които са в зависимост от ниската ефективност на институциите и лошата инфраструктура. Изоставаме значително по нива на доходи в ЕС в по ефективност на държавното управление, коментира Велин Пеев от ИПИ.

Според ИПИ управляващите е важно да се съобразят с някои доказани зависимости: ефективно защитените права на собственост водят до високи доходи; високата икономическа свобода води до по-ниска безработица и повече просперитет; прозрачният държавен бюджет означава по-ефективна държавна политика; добрите условия за правене на бизнес водят до по-висок икономически растеж. качественото образование води до по-висока производителност на труда и по-дълга продължителност на живота; високата конкурентоспособност води до повече инвестиции, по-ниска безработица и високи доходи; развитото електронно правителство води до по-малка корупция, повече прозрачност.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 5186 |01.10.2008 Новият договор с Газпром ощетява страната ни с над 500 млн. лева . 0| 5179 |05.09.2008 Влязохме в „новия” летен туристически сезон . 1| 5220 |15.07.2008 10 полезни съвета за банковите карти през летните почивки . 0| 4977 |15.07.2008 10 полезни съвета за банковите карти през летните почивки

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads