Реклама / Ads
15| 6035 |23.12.2014 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Писмо до Б. Борисов: Надежда за справедливост за КТБ - само в Европа

.
Нито една институция, до която сме писали в Българие не реагира на нашите сигнали за груби нарушения в КТБ, откакто е поставена под назор. Цели институции сякаш умишлено замитат следите на едно престъпление - унищожаването на банка.
 

ДО:   Министър-председателя

на Република България

Г-н Бойко Борисов                                          София, 22.12.2014 г.

 

 

От временно отстранените изпълнителни директори на КТБ АД

 

Адрес за кореспонденция: София, бул. „Цар Борис III” №7, вх. А, ет. 1,

офис 3, адв. Христо Ботев

 

Уважаеми г-н Борисов,

 

Напълно основателно Вие задавате въпроса: „...какво се случва вътре в банката?”.

Ние също така се интересуваме какво се случва в КТБ АД, задаваме въпроси, на които се налага сами да търсим отговорите и тези отговори не са никак успокояващи.

 

Доказателство за нашата активна позиция са изпратените жалби и писма не само до УС на БНБ, Министър-председателя Пламен Орешарски, Министър-председателя Георги Близнашки, Министъра на финансите Петър Чобанов и Министъра на финансите Румен Порожанов, но и до Председателя на Комисията за финансов надзор, Председателя на 42-рото Народно събрание, парламентарно представените сили в 43-то Народно събрание, Министъра на правосъдието, Министъра на вътрешните работи, Асоциацията на банките в България, Председателя на Комисията за защита на конкуренцията, представителните организации на работодателите, синдикатите.

 

Уведомили сме надлежно и отговорните структури на Европейския съюз за това пренебрегване на задължения от страна на българските държавни органи. Информацията е изпратена до: Комисията по право и ред на ЕС, Генералната дирекция „Конкуренция“ и Генералната дирекция „Вътрешен пазар и услуги“ към Европейската комисия; Европейската централна банка; Европейската банкова федерация.

 

Какво всъщност се случва зад затворените врати на КТБ АД?

Вътре в банката продължава хаосът и безотговорното поведение на назначените от БНБ квестори, чиято функция, съвместно с Централната банка, е да опазват активите на КТБ АД.

Допуснато е и продължава да се допуска активи на фирми-длъжници да се разпродават и ипотекират в полза на трети лица, като нито един лев от тези сделки не отива за погасяване на дълга към банката.

До нас постоянно достига информация – от медиите, от други публични източници (например, от Имотния регистър), че лицето Бисер Андонов Лазов – защитен свидетел на прокурора Иван Гешев, и представляващ собствениците на фирми - кредитополучатели в КТБ АД, с просрочени задължения, разпродава техни активи. Имотите се разпродават, прехвърлят или ипотекират в полза на близки до Бисер Лазов лица и техни фирми (Ангел Славчев Христов, сина му Лъчезар Христов, Ненчо Ангелов Трифонов и др.).

Така, например, на 31.10.2014 г. фирма „Евробилд 2003” ЕООД (собственост на „Аквафинанс” ЕООД с управител Бисер Лазов), ползваща кредити за десетки милиона лева, е учредила договорна ипотека в полза на трето лице върху сградата на ул. „Граф Игнатиев” №10, в която се помещава Централно управление на КТБ АД. Фирмата, в чиято полза е учредена ипотеката, е „Ню кооп инвест” ЕАД (под контрола на Лъчезар Христов и представлявана от Ненчо Трифонов). Сделката е отразена в Имотния регистър по персонална партида № 557698, том 21, акт 50.

На 13.11.2014 г. същата фирма – „Евробилд 2003” ЕООД, продава обекти от жилищна сграда във Велико Търново на „Балкан Ерма” ЕООД с управител Ангел Славчев Христов – близък приятел на Бисер Лазов. Сделката е отразена в Имотния регистър по персонална партида №84119, том 23, акт 127.

На 13.11.2014 г. „Евробилд 2003” продава на същата тази фирма – „Балкан Ерма” ЕООД, парцел в Горна Оряховица с площ от 41 дка, заедно със сградите. Сделката е отразена в Имотния регистър по персонална партида №62556, том 20, акт 93.

На 14.11.2014 г. „Евробилд 2003” продава отново на фирма „Балкан Ерма” ЕООД, имот - парцел с площ от 160 дка, на първа линия на морето в близост до гр. Бяла, обл. Варна. Сделката е отразена в Имотния регистър с вх. номер 25670 от 14.11.2014 г., том 67, акт 63.

 

По наша информация, въпреки горепосочените разпореждания с недвижими имоти, по сметките на „Евробилд 2003” ЕООД не е постъпил нито лев и фирмата продължава да не обслужва получените от банката заеми.

Това е само част от извършваните от Бисер Лазов сделки в ущърб на интересите на КТБ АД.

Посрещнахме с дълбоко удовлетворение Вашето изказване пред българската общност в Германия: „КТБ беше умишлено съборена от предишното правителство. Орешарски, Чобанов и Искров са хората, които предизвикаха и допуснаха фалита на банката“. Изложените факти бяха потвърдени и в Отчета на БНБ за първо шестмесечие на 2014 г.: „През втората половина на юни се наблюдаваше изтегляне на депозити от Корпоративна търговска банка АД, породено вследствие на публично разпространявана информация, създаваща съмнения в качеството на кредитния портфейл на тази банка...”

Това изказване на УС на БНБ само доказва, че случващото се днес в затворената банка КТБ АД е следствие от медийно-институционална атака, следствие от бездействието и умишлените действия на ръководството на БНБ и правителството на Пламен Орешарски. Те можеха и могат да си го позволят, защото са убедени, че няма да платят цената на действията и бездействието по никакъв начин. В същото са убедени и квесторите, назначени от БНБ въпреки липсата на ценз.

 

Уважаеми г-н Министър председател,

 

Убедени сме, че ще направите всичко необходимо за стабилизирането на финансовата система като съществен елемент от икономиката на страната. Това стабилизиране включва и внасянето на яснота по случилото се с КТБ АД и възстановяване на доверието в българските институции. Пожелаваме Ви успех в това отговорно начинание.

 

С уважение:

Орлин Русев

Илиан Зафиров

Георги Христов

Александър Панталеев

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 6866 |03.07.2013 Фирма от "Надежда" купува "Кремиковци" . 9| 5764 |06.09.2012 Борисов: Добре е ЕС да си направи собствена фирма за газ . 52| 6562 |25.04.2012 Борисов: Софийското метро е най-добрият европроект . 14| 5745 |12.01.2012 Борисов: Ще браним финансовата стабилност до дупка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads