Реклама / Ads
1| 5426 |10.03.2015 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Политически решения сринаха Българската фондова борса

.
Ръководството на Българската фондова борса обяви срив от 75% на оборота през февруари спрямо предишния месец, заради поредица от политически решения. Причина за намалението са поправки в Закона за собствеността и ползването на земеделски земи.
 
От Съвета на директорите посочват, че инвеститорите са били изключително предпазливи, заради неочакваните политически решения, засягащи капиталовия пазар у нас. Политически решения продължават да влияят върху поведението на инвеститорите, категорични са от БФБ.

"Инвеститорите бяха предпазливи и общата атмосфера продължи да бъде непредсказуема поради продължавашата практика на вземане на неочаквани и противоречиви политически решения по теми засягащи капиталовия пазар. През февруари това бе решението на Парламента да приеме промени в закона за собствеността и ползуването на земеделските земи, които налагат финансови санкции на дружества, притежаващи земеделска земя в България и имат акционери, регистрирани в страни извън ЕС и в офшорни зони. Това доведе до силна реакция от страна на професионалните инвеститорски организации и асоциации", се казва още в официалната информация.

Преди дни Асоциация на индустриалния капитал в България също критикува остро промените в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи. В публично оповестанеото им становище, адресирано до президента г-н Росен Плевнелиев, от асоциацията посочват, че процесите в България отблъскват чуждестранните инвеститори и с влизането на измененията в сила се компрометира правната сигурност в Държавата.
 
Според Асоциацията, промените не са в полза и на замрелия пазар на земя в страната. На места цените на земята са се сринали с 15-20%, което заедно с влошената ликвидност силно накърнява интересите на собствениците на земеделска земя. Рязкото намаляване на цената на земята влошава и кредитоспособността на земеделските производители. Това не е в полза на обикновените земеделски производители, чиито интереси не са защитени.

Промените в закона бяха приети в началото на февруари с намерението да се създаде по-добра нормативна основа при ползването под наем и аренда на пасища, мери и ливади от държавния и общинския поземлен фонд.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 8353 |03.02.2015 Енергиен експерт за Фрог: ДКЕВР е политически зависим, няма ли финансова независимост . 9| 6089 |01.10.2014 Л. Богданов пред Фрог: Актуализацията на бюджета е политически акт . 32| 10423 |27.11.2013 Р. Овчаров: Геополитически слугинаж е американският реактор в Козлодуй . 15| 5616 |03.04.2012 Дж. Уорлик: Българският премиер сам взема решенията си

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads