Реклама / Ads
2| 8347 |03.02.2015 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Енергиен експерт за Фрог: ДКЕВР е политически зависим, няма ли финансова независимост

.
Славчо Нейков, председател на института за енергиен мениджмънт
Много е трудно да се прави аналогия между протестите за цената на тока през зимата на 2013 г. и ситуацията сега. Събитията през 2013 г. започнаха от едно самозапалване, минаха през принципно икономически искания и стигнаха сериозни политически измерения. Сега ситуацията е свързана само с едно електроснабдително предприятие и то засегнати са малка част от неговите клиенти, коментира пред Фрог нюз енергийният експерт Славчо Нейков.
 
Безспорно подчертавам, че ако това електродружество е извършило някакво нарушение, то трябва да бъде санкционирано. Затова си има съответни проверки.

Политиците може да имат притеснения относно клатене на държавата заради сметките за ток, но аз не виждам основания за такива съществени изводи, каза Славчо Нейков. Според него самите политици са се изказали много коректно в тази връзка, като енергетикът визира думите на председателя на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев. Той посочи, че не става дума за трите електроразпределителни дружества (ЕРП), а за електроснабдителното предприятие на само едно от тях, като само 5% от клиентите му са засегнати.

Дори самите политици осъзнават, че става въпрос за друга ситуация. Да не забравяме, че ако въобще има оспорване на сметките като такива, те са малко. Ситуацията възникна не от размера на сметките, а от това, че са издадени две сметки в кратък период от време, припомня Нейков.

Дали се облагодетелстват ЕРП-тата е въпрос, който може да бъде разгледан в различни аспекти. Безспорно всяко търговско дружество има интерес да печели, то затова е създадено. В случая разликата между ЕРП-тата и болшинството от дружествата е, че те работят в силно регулирана среда. Те трябва да доказват разходите си и да обосновават исканията си за нивото на цените на тока. Тогава регулаторът като диригент на пазара преценява до каква степен това е възможно.

Относно политическата зависимост в ДКЕВР, Нейков коментира, че това е основополагащ въпрос. Ако ние искаме да сме адекватен член на Европейския съюз и да имаме действително енергиен пазар, трябва да имаме съвсем друг тип енергиен регулатор. В момента ДКЕВР е поставена на колене в много отношения.

На първо място съвсем правилно политиците демонстрираха идеята за избиране на регулатора от парламента. Естествено, дяволът е в детайлите. В момента в парламента има един законопроект, който във вида, в който беше представен, е пълен с юридически недомислия. Депутатите казаха, че имат яснота по отношение на неговите недостатъци и ще се търсят варианти за отстраняването им. Става въпрос за Законопроект за изменения на закона за енергетика, който се отнася именно за начина на избиране на членовете на регулатора.

Вторият същностен проблем, който възниква извън начина за избиране на регулатора, е въпросът за финансовата му независимост. За съжаление в законопроекта този въпрос не е третиран въобще. А той е сред най-водещите. Ако регулаторът не е финансово независим, той става политически зависим. Механизмите за неговото финансиране трябва да бъдат ясно подчертани. Неговата финансова независимост трябва да бъде изведена на преден план. Включително и на ниво закон, заяви Нейков.

Третият проблем, свързан с комисията, е начинът на избиране извън факта, че то ще става от парламента. Законопроектът предвижда механизъм по силата на който само народни представители или политически партии в парламента могат да предлагат членове на комисията. Това, освен че противоречи на нормалната административна логика, се явява и пряка предпоставка за поставяне на членовете на регулаторната комисия в политическа зависимост от тези, които са ги издигнали.

Най-добрият вариант, смята експертът, е да бъдат обявени съответните вакантни длъжности. Всеки, който смята, че отговаря на предварително зададените изисквания, да има право да кандидатства, а парламентът да определи комисия, която да прави избора. По този начин ще се даде възможност и на неправителствени организации, на профсъюзи, на независими експерти и т.н. да дават мнение по съответните кандидатури. Иначе мястото за политически пазарлъци ще остане валидно.

За да няма дефицити, не само в НЕК, но като цяло в енергетиката, защото те са като скачени съдове, най-важно е да има пазар, прозрачни правила на работа и да няма политически залитания. Нужни са икономически механизми, които да управляват сектора. Той трябва да работи на база на икономически правила, а не да се използва за социални нужди, категоричен е Нейков.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 6621 |29.01.2015 Каролев пред Фрог: Богатите да плащат повече за ток . 2| 5660 |22.01.2015 Експерт издаде "хитринки" за по-евтин ток . 55| 8121 |22.01.2015 Христина Христова пред Фрог: В НОИ изтичат пари . 53| 6406 |03.01.2015 Руски експерт: Газов хъб ще се строи в Турция, не в България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads