Реклама / Ads
2| 4532 |09.09.2009 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Потребителските кредити на крачка пред ипотечните

.
Активността на кредитния пазар у нас през август се запази близка до тази в предходния юли. Част от клиентите предпочетоха да доплатят избрания от тях имот с потребителски, а не ипотечен кредит. Мотивите за този избор са много и потребителите ги отчитат пред значително по-високите лихви, обобщават експерти.
 

На първо място е възможността да притежаваш парите в брой, независимо от времето на подписване на договора и готовността или характеристиките на имота. Това означава, че имаш пълна свобода на избор на жилище - водещ мотив за купувачите, избрали вече ипотекиран имот с изключително атрактивна цена и добра сделка за онези, които знаят как да се справят с проблема.

Друга група са желаещите да участват на публични продажби, които се нуждаят от средства в брой, както и всички, решили да постигнат най-ниска цена на сделката. В такива случаи при преговорите за цената на имотите, срокът за заплащане и наличието на средствата влияят върху решението на продавача да отстъпва.

Сред останалите мотиви за този на пръв поглед необоснован икономически избор с оглед на по-високите лихви са много по-кратките срокове за отпускане и по-малкия набор от документи, които финансиращата институция изисква. Освен това, ако се налага и имат стабилни доходи, кредити могат да изтеглят и двама или повече членове на домакинството.

По оценка на финансистите всичко това е довело до значителен ръст на средния размер на отпуснатите потребителски кредити. Той достигна 11 369 лв. при среден размер за първото полугодие от 8 462 лева. Най-големият потребителски кредит, изтеглен за покупка на жилище през август е с размер 15 000 евро за срок от 10 години. Това, разбира се, е изключение за конкретен лоялен и доказал се клиент. В общия случай клиентите в София търсят около 10 000 евро за срок от десет години.

Трайно високите лихви по потребителските кредити, заедно с тежките условия за получаване и ниските цени на имотите свалиха средния размер на ипотечните кредити в страната до рекордните нива от 28 567 евро. Европейската валута остава предпочитана от 88% от хората, докато българският лев е избран от едва 12%.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 6263 |12.08.2009 Банки свалят лихвите, кредитите скачат . 0| 5243 |24.06.2009 Настъпва леко оживление на пазара на кредити . 0| 5531 |25.05.2009 Лихвите по кредитите в евро на път да надминат тези в лева . 1| 5625 |13.05.2009 И ипотечните кредити без наказателни лихви?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads