Реклама / Ads
0| 5531 |25.05.2009 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Лихвите по кредитите в евро на път да надминат тези в лева

.
Наскоро една от най-големите български банки уеднакви лихвите по жилищните си кредити в лева и евро. Поради тази причина лихвите в евро бяха повишени с 2 процентни пункта (например повишение от 7,5% на 9,5%, е с над 20%).
 

Ако отчетем, че кредитът се погасява именно в евро и всеки месец се губят средства при обмяната на валута, можем да кажем, че евровите кредити на тази банка са станали по-скъпи от левовите.
 
Доскоро лихвите по жилищните кредити в евро в тази банка, както и в 99% от банките, са били с 1,5 процентни пункта, или около 20%, по-ниски от тези по кредитите в лева.

Например за март 2009 г. лихвите по новите жилищни кредити в евро са били 8,86% (за срок над 10 г., каквито са повечето отпуснати кредити). Лихвите по жилищни кредити в лева през март са били доста по-високи, или 9,49%. Разликата между двете лихви е 7,11%, въпреки че е само 0,63 п.п.

Жилищните кредити в евро са близо 5 пъти повече от кредитите в лева през март 2009 г. и неслучайно - просто лихвата в евро е по-ниска.

За съжаление обаче само при отпускането, след това, както виждаме, се уеднаквяват по желание на банката, а с включването на разходите за обмен на валута евровите лихви стават по-високи от левовите.

Къде е логиката за банката? Възможно е банката да е преценила, че кредитният й портфейл в евро се е влошил по-слабо от кредитния й портфейл в лева и, увеличавайки приходите си от него, ще има по-малки загуби от влошаване на портфейла, след вдигането на лихвите.

Тоест банката разпределя по равно тежестта на финансовата криза между длъжниците си в евро и лева, като целта й вероятно е по-малко лоши кредити като цяло.

Също така значителен дял от депозитите в банките са в лева, което принуждава институциите лихвите по кредитите в евро да са съобразени с лихвите по депозитите в лева.

За съжаление на теглилите кредит в евро, за да плащат по-ниски лихви, принципът за разпределяне на тежестта от кризата върху всички вероятно ще принуди и други банки да предприемат тази стъпка. Освен това, в ситуацията на затегнато кредитиране и такси за предсрочно погасяване и за усвояване на кредит, няма евтин начин за избор на друга банка, още повече ако тази тенденция стане масова.

Вероятно за увеличаване на конкуренцията в сектора и за защита на потребителите на жилищни кредити е адекватно да се премахнат таксите за предсрочно погасяване, каквато мярка беше въведена по отношение на потребителските кредити.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4920 |13.01.2009 Скоро не се очаква спад на лихвите . 5| 7935 |18.11.2008 Сериозен скок на лихвите по депозитите . 1| 5312 |10.11.2008 Потребителският интерес към кредитите остава висок . 0| 4957 |01.08.2008 Кредитите и депозитите нараснали с 11-12 на сто спрямо началото на 2008-а

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads