Реклама / Ads
0| 4909 |13.01.2009 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Скоро не се очаква спад на лихвите

.
Ако ще има намаляване то ще е малко и ще се случи в края на годината, прогнозират експерти. Нивата на кредитиране от 2006-2007 г. скоро няма да бъдат достигнати.
 

На този етап не можем да очакваме, че лихвите по кредитите - потребителски и ипотечни, ще започнат да се понижават. Най-вероятно това ще стане факт към края на годината и то с бавни темпове. Това становище изразиха финансови анализатори и банкери, помолени за коментар на финансовата ситуация в страната, цитирани от БТА.
При положение, че все още финансовият ресурс е скъп и лихвите по депозитите поддържат високи нива, най-вероятно лихвите и на кредитните продукти ще се запазят в рамките на сегашните си позиции, каза председателят на Асоциацията на кредитните консултанти в България Тихомир Тошев. Според него лихвите по кредитите ще започнат да се движат надолу едва в края на годината и не можем да очакваме сериозни намаления. Нивата на кредитиране от 2006-2007 г. скоро няма да бъдат достигнати, прогнозира той.
Най-вероятно ще нарасне делът на необслужваните кредити през 2009 г., но няма сигнали, че увеличението ще е голямо, отбеляза Тошев.
Има голяма доза несигурност в икономиката и в банковия сектор, свидетели сме, че се освобождават кадри, няма как в такъв момент да се понижат лихвите, смята Петър Ганев от Института за пазарна икономика. Според него, ако банките имаха такива намерения, това щеше досега да се е случило.
Онова, което виждаме в Европа и Америка като намаляване на лихвите по кредитите, е намаляване на лихвените проценти на централните банки, каза изпълнителният директор на СИБанк Петър Андронов. Нашата централна банка няма такава функция, затова при нас не се случва подобно събитие в този му вид, посочи той.
Иска ми се да вярвам, че през 2009 г. няма повече да се увеличават лихвите, защото това беше проблем, който не беше завършил през 2008 г. , каза още Андронов. СИБанк не планира да повишава скоро лихвите, надявам се да не бъдем принудени от непредвидени обстоятелства, заяви той.
Андронов посочи, че ако депозитният пазар достигне равновесие и лихвите по депозитите престанат да растат, а започнат да спадат, то в такава ситуация банките ще свалят и лихвите по кредитите. Нещата са комплексни, желанието ни е, а съм сигурен и на колегите от другите банки, да спрем да вдигаме лихвените равнища и по депозити, и по кредити, а напротив - да ги върнем назад, каза oще изпълнителният директор на СИБанк.

procenti.jpg  рисунки Вяра Йовева

Той отчете, че е възможно нарастване на лошите кредити и у нас. Ако това не се случи, значи сме си губили напразно времето три месеца да говорим за криза, каза той. Говорил съм и с колеги от другите банки и всички са планирали такова увеличаване, направени са добри разчети, които би трябвало да свършат работа, коментира Андронов. Ако кризата се разгърне в по-тежки форми, може би ще се наложи всички да си направим по-консервативни преценки, но на този етап влошаването на кредитите не ни притеснява, каза той.
Според финансовите експерти кредитирането е спаднало по естествен път заради високите лихви. Андронов отчете понижение на кредитите особено в корпоративния сегмент. Много проекти, които имаха смисъл в периода на растеж, изглеждат вече нелогични в такъв драматичен момент и много от предприемачите сами потърсиха прекратяване на техните планове, коментира той.
Лихвите по кредитите в България никога не са били еднакви с лихвите по кредитите в Европа, най-малкото поради това, че рискът на страната ни се оценява доста по-високо, коментираха от "УниКредит Булбанк". Поддържането на високи лихвени нива по депозитите неминуемо се отразява и на лихвите по кредитите - и стари и нови, посочиха от банковата институция.
От Асоциацията на кредитните консултанти заявиха, че ако кредитополучателите разполагат със свободен финансов ресурс предсрочното погасяване на кредити е добър вариант за намаляване на лихвената тежест, тъй като се заплаща само главницата по кредита, а лихвите за оставащия период се спестяват. Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 5719 |18.12.2008 Агайн: Нe се очакват фалити заради загуби по “Гражданска отговорност” . 26| 5877 |15.12.2008 Очаква се и висококвалифицираните кадри да се върнат у нас . 6| 6090 |30.10.2008 Над 5.5 млн. лв. приходи очакваме от ловния туризъм . 12| 5471 |25.10.2008 50% от московските брокери на имоти остават без работа скоро

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads