Реклама / Ads
4| 2533 |20.08.2024 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Икономистът Стоян Панчев: От април насам инфлацията, макар и бавно, расте нагоре

.
Икономистът Стоян Панчев Източник: БГНЕС
"Политическият хаос директно няма да се отрази на икономиката в краткосрочен план, но това, което се случва, е, че не могат да се правят дългосрочни планове и стратегическо планиране, което е ключово в ситуацията, в която се намира не само българската икономика, но и тази в Европа и в целия Западен свят."
 

Това мнение изрази пред БНР икономистът от Експертен клуб за икономика и политика Стоян Панчев.

 

"Икономиката върви без намесата на политиците, но някои от проблемите, които така или иначе съпровождат целия свят стопански, получават нулево внимание в България. Всички са фокусирани върху политическия въпрос", алармира специалистът.





Панчев бе категоричен, че от месец април насам инфлацията, макар и бавно, расте нагоре. Според данните за месечната инфлация даже има забързване на инфлацията над 1%. Според него прогнозата за забавяне може да се окаже не съвсем реалистична.

 

Дори ако погледнем ситуацията с лихвите - България продължава да има твърде ниски лихви, което се отразява на определени сектори в икономиката, подчерта експертът. Той допълни, че навсякъде в Европа има повишаване на лихвите, нормализиране или индексиране надолу на цените на жилищата, което в България не се е случило. Според него това е един от проблемите, които няма да бъдат отразени и ще останат встрани от вниманието на властта. Тези проблеми обаче са доста важни за повечето българи, поясни икономистът. Той изтъкна, че това е един от проблемите, с които трябва да се занимаваме, вместо със съставянето на нов кабинет.

 

По думите му ръстът на икономиката ще бъде около 2% тази година. 

 

"Заради голямото увеличение на доходите имаме високо потребление. Тази година вероятно няма да се усети някакво особено забавяне на ръста на БВП, но това са неща, които може би ще се случат в следващите години. Ако имаме правителство, което да се подготви за тези процеси, да ги навигира в бъдещето, то това трябва да започне още отсега". 





Неговата дългосрочна прогноза за следващите 10 години е, че ще имаме и други епизоди на по-висока инфлация. Според него това се задава поради редица големи структурни проблеми в световната икономика. Най-големият проблем, който е близо до нас, е дълговете, натрупани в цялата еврозона, които ще трябва да бъдат монетизирани чрез по-високо парично предлагане или създаване на нови пари, което често води до скок в цените, обясни Панчев. По думите му до 2030 г. ще имаме още едно увеличаване на цените.

 

"Имаме информация, че може да се окаже, че България изпълнява критерия за свръхдефицит, т.е. имаме дефицит над 3% до края на годината. Има такива индикации. Тази опасност се виждаше още миналата година, когато се приемаше този бюджет", каза още експертът. Според него е напълно възможно да влезем в процедура по свръхдефицит от страна на ЕК. 

 

По отношение на влизането ни в еврозоната икономистът посочи, че въпреки по-ниската инфлация, продължаваме да не изпълняваме инфлационния критерий. Той смята, че политическата криза също се отразява. "Последното нещо, което ѝ трябва на една страна, е в този момент да си смени валутата и да премахне валутния борд", отбеляза специалистът. Панчев вижда приемането на еврото у нас поне след 2-3 години. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4048 |16.08.2024 Какво да пием при болки в бъбреците? . 2| 6477 |16.08.2024 Сиракуза – най-красивият град в Сицилия . 6| 3142 |14.08.2024 Кредитът от ББР за 150 млн. лв. на фирма, свързана с Гайтански - необезпечен. Договорът - от 2019 г. . 0| 2473 |14.08.2024 Във Великобритания за първи път от декември насам бе регистриран ръст на инфлацията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads