Реклама / Ads
5| 7922 |18.11.2008 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Сериозен скок на лихвите по депозитите

.
На фона на един от най-сериозните проблеми в световен мащаб през последните месеци - финансовата криза, българските банки запазват относителна стабилност. Въпреки това обаче тези трусове им се отразяват по един или друг начин.
 

След като през миналия месец сериозно затегнаха кредитната си политика и ограничиха отпускането на заеми, като по-рисковите бяха категорично отказани сега финансовите институции предприемат следващо стъпка - увеличаване на лихвите по депозитите. Банките от една страна въведоха промоционални условия по съществуващи влогове и депозити и от друга - създадоха нови видове депозити, с не по-ниски лихви от тези с промоция.

i_infes_banka.jpg

Сред първите предложения е офертата на Първа инвестиционна банка, така нареченият "Сериозен депозит". Той се появи на пазара от 10.11.2008 г. Срокът му е 6-месечен, като лихвата по него е 9%. Клиентите могат да се довнасят средства по всяко време от периода му. Високата лихва по депозита започва да тече от датата на откриването му върху внесените средства. Депозитът се открива безплатно, няма такса за обслужване, нито такса за закриване. ПИБ не поставя изискване и за минимална сума за откриване, както и минимално салдо за олихвяване.

Банка ДСК пък пусна на промоция от 21.10. до 31.12.2008 г. срочен депозит "ДСК Темпо". Годишната лихва е 9% до 200 хил. лв. и 9,5% за суми над 200 хил. лв. и  7% до 100 хил. евро, а 7,5% над 100 хил. евро. Минималната сума за откриване е 1000 лева или евро. Срокът на депозита е 6 месеца. Довнасяне на суми се допуска по всяко време през срока. Промоционалната лихва се изплаща в края на шестмесечния срок на депозита.

Банка Пиреос още в началото на миналия месец повиши лихвите по стандартните депозитни продукти. Програмата "Депозити с екстри" включва четири изключително гъвкави предложения по едномесечен, тримесечен, шестмесечен и дванадесетмесечен депозит.  Доходността на едномесечния депозит Пиреос Златен в края на дванадесетият месец може да достигне до 8.93% за вложения в евро и 10.50% за депозити в лева в зависимост от размера на влога. Повишението на лихвите се отнася за всички нови депозити от началото на месец октомври.

МКБ Юнионбанк създаде 6-месечен промоционален "Сладък депозит". От специалното предложение могат да се възползват граждани и фирми, които открият своя Сладък депозит до 31 декември 2008 г. Той е с кратък срок и висока доходност 7,7% годишна лихва в лева и 5,7% в евро. Срок от 6 месеца и минимална сума от 1000 лева или евро. До края на годината трезорът планира да пусне на пазара и нов още по-атрактивен спестовен продукт.

bulbank.jpg  снимки Вяра Йовева

Централна кооперативна банка също не остана по-назад и вдигна лихвите по депозитите си, като по Привилигирования депозит "Плюс" лихвата е нараснала с 1%.

Друга банка, която предложи нов спестовен продукт на банковия пазар е СИБанк. Продуктът се нарича „Промоционален срочен депозит” и е валиден за новооткрити депозити до 30.11.2008 г. Предлага се в двете валути – лева и евро, като може да бъде сключван единствено за срок от 6 месеца. Лихвата на годишна база за депозит в лева достига 9%, а за този в евро съответно 7% годишно.

Изменения в лихвените нива на депозитните продукти през последнити седмици имаше и при ПроКредит Банк, Алфабанк, Интернешънъл Асет Банк, Уникредит Булбанк, СИБанк, Емпорики банк и Райфайзенбанк.

Даниела Георгиева 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4679 |17.11.2008 Невиждана чистка в Ситигруп, 50 000 служители на улицата . 1| 5267 |17.11.2008 40% от гърците срещат трудности при изплащането на жилищните си кредити . 0| 4778 |17.11.2008 Royal Bank of Scotland съкращава близо 3000 души . 1| 7692 |17.11.2008 МОЛ Варна с нов собственик

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads