Реклама / Ads
0| 6142 |08.06.2014 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

На повече СПА и по-малко ол инклузив залага родният туризъм

.
Вместо ол инклузив, хотелите по родното Черноморие да се ориентират към СПА-туризма, е една от препоръките в Стратегията за развитие на туризма, изготвена от Министерството на икономиката. Целта е страната ни да стане целогодишна дестинация и да привлича повече чужденци.
 

България разчита предимно на морския туризъм. Той носи около 70 процента от приходите в бранша. Очаква се тази тенденция да се запази, а броят на гостите от чужбина в следващите години значително да се увеличи. През следващите 6 години прогнозата е за ръст от 4 процента, а до 2030 година - с 3 процента, предаде бТВ. Според изчисленията на Министерството на икономиката, през 2020 година страната ни ще посетят 9 милиона чужденци, а през 2030 г. - 12 милиона.

Увеличаването на възрастта на туристите е световна тенденция. Затова България трябва да разработи продукти, подходящи за хора в по-зряла възраст - например балнео и СПА-туризъм. Със своите над 600 минерални извора, България е втора в Европа след Исландия по минерални ресурси.

„Ползите са изключителни. Използвате естествените ресурси, които имате - те са безплатни, този ресурс е даден от Бог, за него не са нужни средства. Необходима е само инфраструктура - ресторант, хотел, кафене, магазин. И всички те ще печелят от този безплатен ресурс”, категоричен е Талеб Рифай, генерален секретар на Световната организация по туризъм.

Според стратегията на правителството, хотелите трябва да предлагат повече медицински и профилактични програми, които съчетават почивка на морето с лечение. От бранша контрират, че няма регламентация какво точно е СПА-хотел или курорт. Затова често, когато място за настаняване разполага с център за красота, се закичва с названието СПА-хотел.

И държавата, и браншът са на едно мнение - СПА продуктът е средство за удължаване на сезона и за развитие като целогодишна дестинация. Има и още една полза - идват по-платежоспособни туристи. С огромния си ресурс от лечебни минерални води, съчетан с модерни хотелски бази, България има възможност да се превърне в „Център на здравето в Европа".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 6154 |14.05.2014 30% работят извънредно, а жените повече от мъжете . 12| 6376 |08.05.2014 Драма! Работниците у нас по-малко с 33 000 за година . 0| 5429 |11.01.2014 Получаваме 750 млн. евро повече от ЕС . 0| 6064 |12.12.2013 Повече от 77 млн. инвестиции за Видин при реализация на проект

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads