Реклама / Ads
1| 6850 |06.06.2017 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Приватизацията на АЕЦ ”Белене” логична, но за сметка на бг-данъкоплатците

.
Трайчо Трайков Източник: БГНЕС
Дори АЕЦ ”Белене” да бъде 100% собственост на новия инвеститор, за България остават другите разходи, каза бившият енергиен министър Трайчо Трайков.
 
"Само цената на свързващата инфраструктура е около 2 милиарда лева, а цялата сметка - управлението на диспечерите на мрежата, окончателното извеждане от експлоатация, радиоактивните отпадъци, както и незастраховаемият ядрен риск, всичко това е сметка за още много милиарди лева, които вероятно ще се доближат до изграждането на самата електроцентрала", категоричен бе Трайков пред ON AIR.

По думите на политика дори инвеститорът на АЕЦ "Белене" да няма икономически, а, например - геополитически цели, пак остават разходи, които трудно могат да бъдат включени в цената на проекта и остава да дойдат от българския данъкоплатец.

Вчера енергийният министър Теменужка Петкова заяви, че започва отделяне на активите и пасивите на АЕЦ "Белене" в отделна компания, за да стартира процедура по приватизация. Това означава, че в края на август, началото на септември страната ни ще разполага с два атомни реактора, като държавата трябва да реши какво ще прави с тях, ако има инвеститорски интерес.

Според Трайчо Трайков този ход на правителството изглежда логичен, но при заявените от управляващите критерии за приватизацията, се подготвя изхарчването на още един брой неизвестни стотици милиони левове.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3823 |11.05.2017 Кънев: Със забрана на приватизацията вадим нож на умряло куче . 1| 3418 |10.05.2017 Забраняват приватизацията на държавни дружества, реши МС . 0| 6542 |09.09.2016 Д. Божилов за Фрог: Криминална е приватизацията на Дипломатическия клуб
Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads