Реклама / Ads
2| 5149 |06.04.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Дават старт на проекта "Белене" през 2011?

.
Трайчо Трайков
Изграждането на АЕЦ “Белене” може да започне към 2011 година. Това ще случи, само ако бъдат изпълнени всички планове. Това каза снощи българският министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, който е на посещение в САЩ, цитиран от ИТАР-ТАСС.
 

Трайков определи този проект като “много болезнен”. Като основна причина за това той изтъкна съществуващите проблеми, свързани с изпълнението му. Те се появиха в България във връзка с финансовата криза и се изостриха през есента на 2009 година, когато инвеститорът - германският концерн RWE, който настояваше да получи 49% от акциите на АЕЦ “Белене”, си направи “самоотвод”.

По думите на Трайков сега България “търси стратегически партньор". Той се надява в средата на април този проблем да бъде решен, каза в изказването си българския министър във вашингтонския Атлантически съвет.

Според него “ако всичко върви добре, то строителството ще започне към 2011 година, а първата си продукция централата ще даде през 2014 година”.

Припомняме, че неотдавна българският министър-председател Бойко Борисов лично посети строителната площадка на АЕЦ "Белене". Тогава той подчерта, че реализацията на този проект, който в момента представлява една огромна дупка, в която са потънали милиарди левове, може да бъде реализиран само и единствено, когато се намери реален европейски инвеститор.

Един от основните участници в проекта за изграждането на АЕЦ “Белене” е Русия. Очаква се, че тя ще финансира дейностите чрез специално създадена проектна компания и е готова да вложи за две години общо 1,9 милиарда евро. Руската страна разчита, че новият стратегически инвеститор ще й върне вложените средства, отбелязва още ИТАР-ТАСС.

Министър Трайчо Трайков бе особено предпазлив по отношение на проекта "Южен поток". В средата на март руският министър на енергетиката Сергей Шматко обяви, че Русия и България са постигнали принципно споразумение за създаването на такава компания, припомня ИТАР-ТАСС. Според Трайкив обаче, сроковете за създаване на проектна компания по газопровода “Южен поток” ще зависят от акционерите по проекта.

Тогава  Трайков изрази и увереност, че “Южен поток” няма да влезе в противоречие с проекта “Набуко”, към който България, също проявява интерес.

“Набуко” според нас пък е прекрасен проект, който среща проблеми. Но ние разчитаме, че и двата проекта ще бъдат изпълнени”, отбеляза Трайчо Трайков.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5786 |29.03.2010 Зелена улица за проекта Лот 2 на АМ "Тракия"? . 3| 6296 |26.03.2010 Шест кандидати мерят сили за консултанти на "Белене" . 0| 5710 |23.03.2010 Стартират първите проекти по ПРСР на ДФ"Земеделие" . 12| 5534 |19.03.2010 Трайков: Да дадем шанс на проекта "Белене"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads