Реклама / Ads
17| 5551 |13.03.2019 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Тр. Трайков: АЕЦ ”Белене” е губещ проект, трудно ще се намерят инвеститори

.
Трайчо Трайков
Твърде малко вероятно е да се намерят инвеститори за АЕЦ „Белене” при условията, които правителството е поставило, без никаква форма на държавна или непазарна подкрепа. Това заяви в предаването „Тази сутрин” по bTV бившият енергиен министър Трайчо Трайков.
 

Проектът няма начин да бъде печеливш при пазарни условия, когато започне да произвежда електроенергия и да я продава на пазара, коментира той.

По думите му тогава въпросът е кой ще поеме загубата. „Ако се появи инвеститор, той или разчита някой да му покрие загубата, или има други цели, които не са икономически”, отбеляза Трайков.

 

Той е категоричен, че няма начин този проект да печели в бъдеще. „Това е все едно 90-а година да инвестирате във фиксиран телефон, когато започва интернетът и мобилната комуникация. Енергетиката се движи в съвсем друга посока и скоро притежанието на такава мощност като нова ядрена централа не просто ще е малко неизгодно, а и ще пречи”, отбеляза Трайков.

 

Според него, дори България да не участва с никакви пари в строителството на централата, ще има още около 1 млрд. евро разходи само за инфраструктурата, които не се очаква да ги плати инвеститорът.

 

„С това, което участваме, ако централата губи след това, ние постепенно ще го загубим в полза на кредиторите, тоест ще сме се сдобили с нещо голямо и пречещо на цялата енергетика, ще сме похарчили 1 млрд. евро, ще сме дали всичко, което досега ме инвестирали и накрая няма да е наше. Каквато и цена да се вземе на тези активи, ще е по-добре, отколкото те да се влагат в губещо предприятие”, аргументира позицията си Трайков.

 

По отношение на „Турски поток” той отбеляза, че се очаква ние „да си бръкнем в джоба”. „Планът е за 3 млрд. лева България да построи нови няколкостотин километра тръби, с които да транзитира руски газ, надявайки се след десетки години да си върне инвестицията”, заяви той.

 

Трайков изтъкна, че в момента получаваме по близо 100 млн. долара годишно от транзит, без да се налага да инвестираме големи суми допълнително. „Новото предложение е да дадем 3 милиарда, за да продължим да транзитираме, само че в друга посока, като междувременно се откажем от единия милиард долара приблизително, които имаме да получаваме до 2030 г. по сега действащия договор”, допълни той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 5585 |31.01.2019 ”Дженеръл Електрик” е проявил интерес към АЕЦ ”Белене” . 13| 6056 |26.11.2018 Министър Петкова: Има сериозен интерес към проекта АЕЦ ”Белене” . 5| 8339 |11.06.2018 Шансът за инвеститор от Китай за АЕЦ ”Белене” е нула, смята Симеон Дянков . 21| 12840 |04.06.2018 Трайчо Трайков: Путин да каже ще ни бъдат ли върнати надплатените милиарди от „Газпром” ?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads