Реклама / Ads
3| 5871 |07.04.2011 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Шматко и Трайков мълчат за "Белене"?

.
Трайчо Трайков
Работата на 14-та сесия на междуправителствената българо-руска икономическа комисия показа, че и занапред можем да разчитаме на конструктивното отношение на нашите партньори по темите от взаимен интерес.
 

Това  заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков по време на заключителното пленарно заседание на комисията, което завърши своята работа в Москва, информираха от ведомството му.

Трайков оцени като положителни резултатите от двустранното икономическо сътрудничество с Русия, отчитайки негативното влияние на кризата. Българският износ за Москва се е увеличил с 44.2% спрямо 2009 г., а вносът – с 31.4%.

Стратегическо направление в двустранното сътрудничество продължава да бъде енергийната област, бе отбелязано по време на сесията.

При развитието на ядрената енергетика българската страна поставя като най-важен въпрос спазването на най-високи нива на безопасност. На тази база България и Русия потвърдиха своята заинтересованост от скорошно намиране на взаимоизгодно решение на всички въпроси, които могат да доведат до успешна реализация на проекта „Белене“, отчитайки постигнатите до момента договорености на корпоративно равнище и при стриктно спазване на нормите за безопасност.

Двете страни ще продължат сътрудничеството си по проекта Южен поток, като се съгласяват да работят за привеждането му в съответствие с изискванията на Третия либерализациононен енергиен пакет на ЕС. България и Русия ще участват в презентация на проекта през м.май в Брюксел, където се очаква да бъдат разгледани всички въпроси по проекта, които са от интерес на ЕС, България и Русия.

Българската и руската страна се съгласиха, че следващи стъпки за понататъшна реализация на проекта Бургас-Александруполис може да има едва след окончателния доклад за оценка на въздействието върху околната среда, съобщиха още от пресцентъра на икономическото министерство.

Атомната централа "Белене" ще бъде реализирана успешно, само ако отговаря на икономическите интереси на България, заяви руският министър на енергетиката Сергей Шматко, след приключилата късно снощи визита в Москва на българския министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков.

След продъжилата 2 часа среща между Шматко и Трайков двамата министри излязоха усмихнати от разговорите и дадоха да се разбере, че различията към момента са преодолени.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5389 |07.04.2011 Тр. Трайков: Цената за "Белене" не е обсъждана в Москва . 78| 6043 |05.04.2011 Мегаскандал в енергетиката; Трайков уволни Първанов . 2| 6046 |05.04.2011 Трайков: Преговорите за "Белене" са в юридически вакуум . 6| 6410 |01.04.2011 Тр. Трайков: Извънредна е ситуацията с цените на горивата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads