Реклама / Ads
4| 8744 |22.06.2017 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Министър Петкова: ”Росатом” може да строи АЕЦ ”Белене”

.
Здравствуйте, братушки!!!
„Росатом“ има интерес да участва като изпълнител в АЕЦ „Белене“ и мисля, че това е много добър знак и сигнал. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова.
 
Според Петкова, когато конструкторът по проекта е и изпълнител по реализацията му, това е гаранция за сигурност, за качеството на тази централа. Дали обаче ще се строи централата предстои да бъде решено. Това решение зависи и от доклада на БАН, който трябва да е готов през септември и обхваща всички аспекти на проекта от правна, техническа и икономическа страна, допълни министърът. По думите и държавата тепърва ще търси стратегически инвеститор за проекта.

След като платихме задължението си на „Атомстройекспорт“, до края на септември ще имаме два завършени реактора, за които трябва да имаме решение какво ще правим. Когато оборудването дойде в България, ще отделим активите и пасивите, свързани с проекта, и ще опитаме да реализираме успешна процедура по приватизация във връзка с този проект, обясни енергийният министър. Според нея, ако процедурата по приватизация и намирането на инвеститор не се реализира успешно, ще мислим за изграждането на VII блок на АЕЦ „Козлодуй. Оборудването е съвместимо, увери тя.

Петкова припомни, че до този момента в проект е инвестиран много сериозен ресурс – 1,4 млрд. лв. и 1,176 млрд. лв. за оборудване, от парите на българските данъкоплатци, затова сме длъжни да вземем най-доброто решение, така че този ресурс да бъде усвоен по най-добрия начин.

На въпрос възможно ли е възобновяването на руските енергийни проекти, включително „Южен поток“, тя отговори, че проектите, особено в газовата сфера, са много динамични. Изключително важно за нас е да запазим ключовото си място като транзитьор на природен газ. И да използваме това свое географско предимство. България е стана членка на ЕС, всичко, което се случва или ще се случва на нейната територия, ще бъде изцяло съобразено с европейското законодателство. От друга страна трябва да отстояваме националните си интереси“, каза Петкова.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2137 |19.04.2024 Кападокия - подземен град и сафари . 0| 3924 |18.04.2024 Георги Ангелов: България е една от малкото страни с плаващи лихви, оттук-нататък само ще растат . 3| 15429 |16.04.2024 Politico: ЕС сигнализира за край на безплатните пари за по-бедните страни . 0| 5744 |17.04.2024 ПОК „Доверие” увеличава пенсиите на своите клиенти за трета поредна година

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads