Реклама / Ads
4| 6112 |03.03.2014 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Привличаме 12 млн. чуждестранни туристи до 2030 г.

.
Белоградчишките скали
Очакваме двойно повече чуждестранни туристи през 2030 г. Хората, плащащи за нашето море, планина и културни забележителности, ще надхвърлят 12 млн., предвижда стратегията за развитие на туризма до 2030 г.
 

Документът е изготвен от министерството на икономиката въз основа на прогнозите на Световната организация по туризъм и анализи на водещи световни консултантски компании. През 2020 г. в България ще почиват над 9 млн. чуждестранни туристи без транзитно преминалите през страната, пише "24 часа".

България се възприема от чужденците като нискобюджетна (low cost), предимно морска дестинация със страхотна природа, богата история и култура, хубава храна и добри места за настаняване. Около това се обединяват всички експерти в туризма.

В същото време обаче същите тези експерти асоциират страната ни с лошо обслужване и ужасни пътища, пише в стратегията. Към това се добавят осезаема битова престъпност, презастрояване, корупция и недостатъчна реклама. Категорично чужденецът идва тук, защото е евтино. На ден средният му разход у нас е между 71 и 88 евро. Българинът обаче вече се оглежда за по-евтино. Той преценява собствената си държава като "недостъпна" и "скъпа" дестинация за почивка, отбелязват в стратегията. Средният разход на български турист на ден е 19-24 евро.

Тръгвайки от тук, съставителите на стратегията очертават възможни пътища за развитие на печеливш отрасъл. Морският и ски туризмът трябва да се ползват като "ракета носител" за налагането на нетрадиционни продукти. Т.е. морето ни да дръпне и любителите на културния и екотуризма или ските да се комбинират със спа и уелнес, препоръчва стратегията.

Руснаците обичат България, идват заради близкия език и климата, но ги обиждат визите. Визовият режим с Русия, Украйна, Беларус и други извън ЕС води до пренасочване на близо 1,3 млн. потенциални туристи за България към Турция, Сърбия, Хърватска и др. Руснакът харчи добре у нас. Плаща средно за нощувка тук по 137 евро, а почива средно за 9 нощувки.

За сравнение румънецът идва за 6 нощувки, турчинът за 9, но предпочита зимните курорти. Гърците също избират България предимно за ски, стоят средно 5 дни и харчат за нощувка по 53 евро на човек. България има потенциал да посрещне 1,2 млн. чуждестранни скиори и да построи 65 допълнителни лифта (виж таблицата), сочи изследване на международни експерти.

Докато със ски не можем да учудим европееца, можем да го шашнем с минерални извори и лечебна кал, почти крещят световните специалисти. Характеристиките на водата у нас дават възможност да се третират над 90% от масовите заболявания, лекувани и заплащани по клинични пътеки от европейските здравни каси.

Друга огромна ниша за печеливш туризъм е медицинският. Тук съотношението на дентални лекари към брой население е почти два пъти по-добро в сравнение с ЕС. Имаме много зъболекари, те имат хубави кабинети и са евтини. България е и на едно от първите места по болнични заведения в ЕС - на 100 000 души население се падат 4,6 болнични заведение при средно за ЕС - 3.

Голфърът е мечтаният турист. Всеки със стик оставя между 300 и 600 евро за тридневна ваканция без полета. Това показва изследване на KPMG за състоянието на този вид туризъм в Европа през 2011 г. За почивка между 4 и 7 дни любителят на аристократичния спорт оставя между 600 и 900 евро. Някои луксозни ваканции стигат и до 5000 евро.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 12158 |16.02.2014 Отлив на туристи в Банско, ръст – в Пампорово . 3| 6696 |12.01.2014 7 милиона туристи у нас през 2013 . 1| 8013 |17.12.2013 Музей на виното привлича туристи в Мелник . 3| 6240 |28.10.2013 Евротуристите искат заведения без дим

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads