Реклама / Ads
4| 4189 |13.03.2023 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Проф. Чобанов: Изглежда влизаме в инфлационна спирала

.
Проф. Чобанов Източник: БГНЕС
Да се сложи таван на цените от икономическа гледна точка не е подходящ начин. Цените в пазарното пространство се определят от търсенето и предлагането. Един от начините да се свалят цените, е да се отвори пазарът, да навлязат други стоки. Това каза в интервю за БГНЕС икономистът проф. Георги Чобанов.
 

Когато се увеличат стоките, цената им ще падне. Пазарен подход е дотолкова, доколкото се насища пазарът. Има, обаче, и други механизми, които могат да доведат до понижаване на цените – на първо място това е да се премахнат причините за увеличаване на цените.

 

Основната причина за тази инфлация, която не е само при нас, а по целия свят, е войната в Украйна и увеличението на цените на енергоносителите. Ако войната бъде прекратена по някакъв начин, се очаква да се регулира енергийният пазар и цените на енергоносителите да паднат.

 

Това, което за мен е тревожно, е, че това вдигане на цените не беше еднократно, а продължава, и което е най-лошото, засяга вече и стоки, които при производството си не използват енергоносители. Това означава, че влизаме в инфлационна спирала и цените се вдигат, защото и другите са вдигнали цените.

 

Това е някаква масова психоза, която е особено опасна, която вкарва инфлацията в инфлационна спирала, която нарасна и сега като една снежна топка се натрупва все повече и повече, и се вдигат цени чисто психологически. Това обикновено се нарича спекулация, добави Чобанов.

 

„Основното, което трябва да се направи, е на правителствено ниво, по най-бързия начин да се преструктурира нашият внос на енергоносители – нефт, газ. Естествено, че не може да ги внасяме от Русия, но има много други държави и фирми, които предлагат и могат да бъдат на приемливи цени“, заяви той и добави, че трябва да се търси решение, но то не може да се направи от отделния човек.

 

Икономистът изрази надежда служебното правителство или следващото редовно правителство да приеме нещата много сериозно и да вземе мерки дългосрочно.

 

Той допълни, че очаква до няколко години да започнат да се регулират цените на енергоносителите в световен мащаб и да бъде овладяна общата инфлация.

 

Проф. Чобанов изрази мнение и за влизането на България в еврозоната.

„Перспективите на България за еврозоната зависят само от България. Въвеждането на еврото е по-скоро политически, отколкото икономически въпрос“, смята той и посочи, че от икономическа гледна точка ще ни осигури един голям пазар, и то с много висока покупателна способност, което ще донесе само ползи за родната икономика.

 

Икономистът е категоричен, че с въвеждането на еврото, инфлацията няма да се вдигне, а дори и да се повиши, то ще бъде еднократно и ще се случи при адаптирането на цените, но няма да бъде някаква голяма инфлация.

 

„За България е въпрос, първо, на политическо решение. Защо е политическо решение? Защото то показва искаме ли ние да бъдем пълноправен член на Европейски съюз или не искаме“, отбеляза икономистът.

 

Той посочи, че за да бъдем пълноправен член на ЕС, трябва да приемем евровалутата, така ще имаме представителство в Европейската централна банка и пряко ще можем да влияем на вземането на решения, вместо да сме периферни членове.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3962 |13.03.2023 Безплатни консултации за всички пациенти с ортопедични заболявания с проф. д-р Сами Сьокюджю на 18-ти март 2023 г. в София . 0| 4098 |28.02.2023 За всички пациенти с репродуктивни проблеми - безплатни консултации с проф. д-р Гюркан Боздаг на 10-ти и 11-ти март 2023г. в София . 0| 5123 |22.02.2023 Безплатни консултации с неврохирурга проф. д-р Зафер Токташ на 4-ти март 2023г. в София . 0| 4044 |15.02.2023 Безплатни консултации с турския медикален онколог проф. д-р Танер Коркмаз на 24-ти-25-ти февруари 2023г. в Бургас

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads