Реклама / Ads
11| 6489 |04.08.2015 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Производители на зелена енергия пред фалит

.
Зелена енергия
400 малки фотоволтаични централи, построени с помощта на европейско финансиране, са изправени пред фалит заради промените в закона за енергетиката. Те бяха приети в края на миналия месец.
 
Според представителите на сектора с поправките се намалява цената на произвежданата от тях енергия с близо 80 процента. От Българската фотоволтаична асоциация заявиха, че ако промените не бъдат отменени, ще търсят подкрепа от европейските институции.

Петър Лазаров е един от 400 собственици на фотоволтаични централи, който се страхува, че ще загуби бизнеса си. Според последните промени в закона за енергията от възобновяеми източници на производителите с европейско финансиране ще спре да се плаща по преференциална цена, каквато до момента са ползвали. Така вместо
55-60 стотинки на киловат час за произведена енергия, те ще получават между 10-15 стотинки.
Петър Лазаров – собственик на фотоволтаична централа в гр. Чепеларе: Приходите август месец са ми варирали винаги между 7-8 000 лева, сега очаквам приходи с новото решение – 700 лева. Осигуровките ми са 300- 400, 200 – за счетоводител, за поддръжка, застраховки, оперативни разходи, няма да стигнат парите…да не говорим за погасяване на кредита.

От Българската асоциация на фотоволтаиците алармират, че пагубно за сектора е и решението да бъдат ограничени часовете, които произведената зелена енергия се изкупува на преференциална цена.
AМеглена Русинова – председател на Българската асоциация на фотоволтаиците: За нас ще бъде икономически по-оправдано да спрем да работим, защото няма да можем да изплащаме разходите, които имаме и очакваме от октомври голяма част от зелените централи в България да спрат да работят.

От Асоциацията на ВЕИ-производителите ще продължат да търсят диалог с институциите, за да не фалира бранша.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 10515 |25.05.2015 Производители със списък на корумпираните служители в БАБХ . 10| 7252 |20.05.2015 "Карфур" застрашава с дългове български производители . 7| 5720 |09.05.2015 БГ производители категорични: Храните не ще поскъпнат с промяна на закона . 10| 5090 |06.05.2015 Румен Гечев: Търговските вериги да третират бг-производителите, както немските

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads