Реклама / Ads
10| 5109 |06.05.2015 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Румен Гечев: Търговските вериги да третират бг-производителите, както немските

.
Румен Гечев
„Ние искаме да възстановим баланса на интересите между търговските вериги и българските производители. Искаме българският закон да отговаря на европейските практики“. Това заяви народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Румен Гечев по БНТ.
 
Той е категоричен, че търговските вериги са добре дошли, но трябва да третират българските производители, както се третират немските и австрийските. „Те не могат въобще да си помислят да бавят плащане на немска фирма 9 месеца или искате от австрийска фирма да плаща рождения ден на търговската верига“, допълни той.
Гечев обясни, че предлаганите промени са базирани на сериозни анализи и проучвания на практики в ЕС и отговарят на политиката на ЕС за засилване на пазарната конкуренция, както и за създаване на регулативни механизми, които да я гарантират. „Ние прилагаме практиката на водещи страни в ЕС. Навсякъде по света малките и средни фирми са защитени със законодателство“, поясни той.
 
„Не може да се изведе никакъв аргумент за повишение на цените, защото няма случай в световната практика да гарантираш и засилваш конкуренцията, а цените да растат“, категоричен е Румен Гечев. Според него има негативен ефект от нелоялните търговски практики към българските производители. „Изземва се печалбата от трудолюбивите български ръце и не им остава нищо. Изпилват цената, даже понякога под разходите на производителите“, поясни той. По неговите думи, когато се натиснат българските производители, те са принудени понякога  да правят компромиси с качеството, за да си покриват разходите, което не е добре нито за производителите, нито за потребителите.

Народният представител коментира, че Законът за защита на конкуренцията се блокира още от 41-вото НС. „Това е уникално в световната практика – един парламент да не може да защити своите производители“, подчерта той. Гечев обясни, че Световната банка дава добра оценка на този проект и уточни, че той не е на правителството, а е внесен от народни представители от БСП. „Няма просперираща държава без национално производство“, категоричен е депутатът. По неговите думи ЕС подкрепя със 70 млн. евро селскостопанските производители, с които ние се конкурираме и в България идват само трохички от субсидиите, в САЩ са вложени 3 млрд. в автомобилни компании. „Само българските производители ни е забранено да ги подкрепяме, като няма развита страна в света, която да не стимулира и подкрепя собственото си производство. Ние сме на тяхна страна“, заключи Румен Гечев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 6653 |02.05.2015 Гечев: Загадка е защо ДПС не подкрепя прогресивното облагане . 3| 5713 |30.04.2015 Нинова: Търговските вериги злоупотребяват . 0| 5389 |24.11.2014 Богданов: България неглижира правото в търговските операции . 8| 6600 |04.06.2014 Бизнесът на нож със закона за търговските вериги

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads